Otjerajte krvopije

Napravite sami prirodna sredstva protiv komaraca

Lifestyle / Flash | 19. 07. 2016. u 16:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uživanje u ljetnim večerima često vam pokvare komarci?U borbi protiv komaraca koristite prirodne preparate, a prirodni sastojci i preprarati vam mogu pomoći i kada vas ujede komarac.

Otjerajte komarce talogom kave

U borbi protiv komaraca možete iskoristiti i talog kave. Osušeni talog kave ili pak mljevena kava je super-učinkovit u ''tjeranju'' komaraca, tvrdi američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA). Komarce, kao i druge insekte, totalno odbija miris stvoren od taloga kave koji izgara!

Skupljajte talog kave i stavljajte ga na aluminijsku foliju na tanjur. Postavite na hladnom i suhom mjestu, dok postane potpuno su. Nakon toga ostavite tu foliju sa suhim talogom kave na tanjuru na ravnu površinu, kao što je stol, na otvorenom. Uvjerite se da životinje ili djeca nemaju pristup tom području.Palite talog (ili mljevenu kavu) dugom šibicom ili dugim upaljačem (kako se ne bi opekli), sve dok se ne uhvati i počne dimiti. Talog će lagano izgarati, a dim koji se stvara tjerat će komarce. Još jedan način je da talog oblikujete po dužini, poput baruta kojeg ste vidjeli u crtanim filmovima, zapalite talog na jednom kraju i on će lagano gorjeti čime će mu se duljina skraćivati.

Ovaj jednostavan trik odlično funkcionira.

Napravite sprej za tijelo

U studiji američkog Udruženja za borbu protiv komaraca, prikazani su rezultati istraživanja koje je potvrdilo da 32-postotnu otopinu ulja limunskog eukaliptusa, veoma efikasno odbija male napasti do tri sata nakon nanošenja na kožu, nakon čega njegovo djelovanje slabi.

Otopinu i sprej protiv komaraca u kući možete veoma lako i sami napraviti. U 50 ml bilo kog biljnog ulja ukapajte 15-20 kapi eteričnog ulja limunskog eukaliptusa i nanosite po potrebi, naročito rano ujutro i uvečer, kada su komarci najaktivniji.

Osim toga preporučuje se i da pomiješate 20 ml kokosovog ulja sa po 5 kapi limunskog eukaliptusa, čajevca, lavande, timijana ili cimeta, pa da tu mješavinu po potrebi nanosite na kožu.

Popijte jabukov ocat i toplu vodu

Odlično prirodno sredstvo protiv komaraca na otvorenom je jabukov ocat. Dosadne komarce možete otjerati i ukoliko svako jutro popijete čašu tople vode u kojoj ste rastvorili kašiku domaćeg jabukovog socta. Naime, miris koji se iz tijela širi vi nećete osjetiti, ali komarci, koji ga ne podnose, i te kako hoće i izbjegavat će ugristi vas.

Ako vas komarac ipak ujede

  • Bolno mjesto premazati odmah trebate premazati domaćim jabukovim sirćetom, koje provjereno umanjuje bol i svrbež
  • Na mjesto ujeda komarca staviti malo paste za zube, koja će otkloniti neprijatan svrbež
  • Ukoliko na bolno mjesto nanesete malo limunovog soka, spriječit ćete oticanje i svrbež.
  • Pomiješajte jednake dijelove vode sa sodom bikarbonom dok ne dobijete finu pastu, pa je nanesite na bolno mjesto i pustite da djeluje barem 15 minuta.
  • Može pomoći i mješavina meda, cimeta u prahu i malo tople vode, koju treba nanijeti direktno na mjesto uboda.
  • Na bolno mjesto staviti ohlađene čajne kesice kamilice.
  • Također, mjesto na koje vas je ujeo komarac možete namazati malo 'čvrstog' sapuna.
Kopirati
Drag cursor here to close