Što jesti

Namirnice koje iritirani želudac odlično podnosi

Lifestyle / Flash | 12. 01. 2017. u 10:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako popiješ malo čaja od mente, to će ti pomoći s grčevima i plinovima. Menta također opušta područje visoke napetosti između jednjaka i želuca pa može uzrokovati kiselinu kod nekih ljudi. U slučaju da često patiš od kiseline, čaj od kamilice ili neki sličan umirujući biljni čaj trebao bi ti pomoći. Izbjegavaj žvakaće gume bez šećera jer umjetni zaslađivači u njima mogu uzrokovati plinove, nadutost i podrigivanje, piše Zdrava krava.

Jogurt - najobičniji nezaslađeni jogurt dobar je u slučaju grčeva i plinova u želucu, ali njegovi probiotici pomažu i kod proljeva od antibiotika. To je zato što jogurtom u organizam unosimo zdrave želučane bakterije koje također smanjuju bol u tom području.

Jabučni ocat - može riješiti probavne tegobe u slučaju da su nastale zbog nedostatka kiseline u želucu, a kako je dosta jak, dovoljno je pomiješati jušnu žlicu ili dvije s toplom vodom i dodati malo meda. Jabučni ocat također sadrži vitamine B i C.

Riža - je namirnica koja se lako probavlja, a pojačava upijanje tekućine. Riža, u slučaju proljeva, može vratiti stolicu u normalno stanje, a pomaže i s neugodnim osjećajem u želucu zahvaljujući škrobu koji se hvata na sluznicu želuca.

Đumbir - može pomoći u slučaju povraćanja ili mučnine. Pomiješaj kriške đumbira s kipućom vodom i ostavi da se natapaju nekoliko minuta. Naravno, možeš i jednostavno kupiti čaj od đumbira.

Sok od aloe - Aloe Vera je biljka koja služi za ublažavanje opeklina, ali dobra je i za kiselinu te druge želučane tegobe. Sok od Aloe Vere izbacit će i otrove iz tijela, ali vodi računa da može djelovati i kao laksativ, ovisno o količini koju popijete.

Banane - voliš li banane ili ne, to voće je dobro za nemiran želudac i normaliziranje stolice u slučaju proljeva. Banane također sadrže kalij, što je vrlo korisno ako nisi neko vrijeme mogla jesti zbog bolesti.

Komorač - ima veliku koncentraciju antioksidansa, a odlično djeluje kad te muče plinovi te također izbacuje otrove iz organizma. Jednostavno pojedi pola žličice sjemenki komorača ili grickajte svježi komorač kada patiš od nadutosti.

Tost - gotovo da nema smisla spominjati tost jer to već svi znaju, ali ipak ćemo ga dodati na listu. Tost je odličan kad imaš problema sa želucem. Namaži ga s malo džema ili pekmeza i takav obrok neće uznemiriti želudac, a pružit će tijelu neophodan šećer i ostale hranjive tvari.

Kopirati
Drag cursor here to close