Najveće tajne svjetskih mora
Unatoč tome što je unutar pojasa Bermudskog trokuta zabilježen niz nestanaka brodova i zrakoplova, službene statistike osiguravajućih društava ujedno pokazuju da na tom području ne postoji veća opasnost, nego na ....

Najveće tajne svjetskih mora

Lifestyle / Flash | 29. 01. 2019. u 10:11 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bermudski trokut neslužbeni je naziv za morski trokut između Bermuda, Floride i otoka Portorika u Atlantskom oceanu. Ima površinu oko 1.140 kvadratnih kilometara.

Zapisi o nestajanju brodova vode se još od 15. stoljeća. Navodno je i sam Kristofor Kolumbo na svojoj plovidbi prema Novom svijetu 1492. godine opazio čudna svjetla iznad područja pojasa Bermudskog trokuta. Prema jednoj nepotvrđenoj statistici, u tom dijelu oceana do sada je nestalo 8.152 ljudi.

Unatoč tome što je unutar pojasa Bermudskog trokuta zabilježen niz nestanaka brodova i zrakoplova, od kojih olupine mnogih nikada nisu pronađene, službene statistike osiguravajućih društava ujedno pokazuju da na tom području ne postoji veća opasnost, nego na nekom drugom području na moru.

Neki od nestanka koji su se dogodili na drugom području mora dokaz su da su jednako misteriozna kao i ona u pojasu Bermudskog trokuta.

Izgubljena posada broda ''Joyita''

Trgovački brod ''Joyita'' 1955. godine, krenuo je prema Tokelau ali tamo nikada nije stigao. Pored 25 članova posade prevozio je i medicinske zalihe, drvo, hranu i naftu. Napola potopljena olupina pronađena je u blizini otoka Vanua Levu, u otočju Fidži. Nitko od članova posade nije preživio.

Nedavna istraživanja pokazala su da je vjerojatno voda počela ulaziti u brod. Pretpostavlja se da je posada teret izbacila kako bi spasla brod. Kada u tome nisu uspjeli vjerojatno su završili u moru gdje su jedan po jedan umrli u napadu morskih pasa.

Jedrenjak ''Patriot'' samo je nestao

Jedrenjak ''Patriot'' nikad nije stigao na svoje odredište u New York kamo je krenuo iz južne Caroline 1882. godine. Malo se znao o sudbini ovoga jedrenjaka osim da olupina nikada nije pronađena kao niti njezina posada.

Stvorile su se mnoge teorije i legende. Pretpostavlja se da je brod greškom potopila kraljevska mornarica, u to vrijeme Amerika i UK bili su u manjem sukobu, ali ne postoji nikakav dokaz.

Također, postoje zapisi da je u tom vremenu izbila jaka oluja. Je li to možda uzrok nestanka ''Patriota'' najvjerojatnije nikada nećemo saznati.

Video: Misteriozni slučaj jahte Kaz II 

Misteriozni slučaj jahte Kaz II 2007.

Manja jahta Kaz II pronađena je kako pluta u blizini australske obale. Na njemu je stol bio postavljen i hrana spremna za jelo, ali tročlanoj posadi nije bilo ni traga. Potpuno ispravan laptop bio je uključen, a GPS kao i radio veza bili su potpuno ispravni.

Nakon opsežne istrage zaključeno je kako je najvjerojatnije jedna osoba pala s palube, a ostali putnici vjerojatno su skočili u more da joj pomognu, te ih je zadesila ista sudbina. Kako god nitko od njih nikada nije pronađen.

USS ''Porpoise''

Brod ''Porpoise'' nakon duge karijere u mornarici poslan je 1850 . godine u istraživačku misiju sjevernog Pacifika. Naime, grupa brodova trebala je istražiti Bonin, Ladrones, i područje Mariana.

Brod i kompletna posada od 69 ljudi nikada nije pronađena kao ni ikakav trag da je brod ikada postojao. Nitko zapravo ne zna što se dogodilo. Najvjerojatnije objašnjenje je da ga je potopio tajfun.

Sudbina broda ''Sappho''

Jedrilica kraljevske mornarice ''Sappho'' većinu svoje službe provela je na suzbijanju ropstva koje ga je UK proglasio ilegalnim. U dvadesetogodišnjoj karijeri brod je bio uključen u brojne potjere i zauzimanje brodova trgovaca robljem u Africi i Karibima.

Na jednom zadatku posada broda je zarobila američku barku ''Panchita'' na rijeci Conga, što je izazvalo diplomatski skandal i umalo izazvalo novi konflikt.

Nakon tog incidenta kapetan broda krenuo je prema Australiji, ali nikada nije stigao tamo. Sudbina broda nikada nije rasvijetljena.

''Waratah'' je možda i eksplodirao

Brod ''Waratah'' nestao je bez traga s 211 putnika i članova posade 1909. godine u morima južne Afrike.

Članovi broda ''Harlow'', koji su ga u vrijeme plovidbe vidjeli, zamijetili puno dima kao da je brod u plamenu. U noć su primijetili dva snažna bljeska iz istog smjera.

Do dana današnjega sudbina ''Waratah'' i njegovih putnika je potpuno nepoznata.

''Vaitarna'' je jednostavno nestao

Bio je to parni brod koji je zajedno sa 740 osoba nestao u blizini obale Saurashtra 1888.godine
Nitko zapravo ne zna što se dogodilo, nisu pronađeni nikakvi tragovi olupine kao ni putnici i članovi posade.

Postoje neka izvješća da je viđen tu noć blizu Madhavpura, ali nakon toga jednostavno je nestao.



Kopirati
Drag cursor here to close