Susret Krečana

Najstarija stanovnica naselja Kreka proslavila 91. rođendan

Lifestyle / Flash | 12. 12. 2015. u 19:05 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz sudjelovanje nekoliko stotina građana, među kojima je znatan broj došao iz inostranstva, u Tuzli su danas obilježeni 37. susreti Krečana.

Riječ je o druženju bivših i sadašnjih stanovnika poznatog radničkog naselja Kreka, čiji se nastanak i razvoj veže za početak eksploatacije soli i uglja za vrijeme Austro-ugarske monarhije u drugoj polovini 19. stoljeća.

Izaslanstvo Udruženja u jutarnjim satima položilo je vijence kod Kapije i odalo počast nastradaloj tuzlanskoj mladosti u ljeto 1995. godine, te na spomen-obilježje žrtvama fašizma u dva posljednja rata. Na ove događaje prigodnom besjedom podsjetio je Mirza Salihspahić, istaknuti društveno-politički radnik i kroničar Tuzle.

Nakon druženja u prostoru nekadašnjeg DTV "Partizana" u Kreki, uz evociranje sjećanja na minula vremena i dostignuća u sportu, znanosti, umjetnosti i drugim sferama života, održana je tradicionalna zabava u restoranu "Ječmište" u naselju MIladije.

O značaju susreta Krečana ukratko je podsjetio predsjednik Skupštine Udruženja "Kreka" Zoran Petrović. Naglasio je da je ovaj dio Tuzle poslije Drugog svjetskog rata sve do sada, bio i ostao primjer međunacionalnog uvažavanja i suživota.

Ovom prilikom najstarijoj Krečanki prisutnoj na susretima, 91. godišnjoj Matildi Pudelko uručena je velika torta koju je ona podijelila sa prijateljima.

Središnja zabava 37. susreta Krečana bit će održana večeras u Tuzli.

Kopirati
Drag cursor here to close