Baka Mara

Najstarija Nevesinjka proslavila 99. rođendan

Baka Mara rođena je 27. travnja 1919. godine i cijeli životni vijek vezuje je za zaselak Kljen gdje je odgajala djecu i bavila se poljoprivrednim radovima
Lifestyle / Flash | 02. 05. 2018. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najstarija stanovnica nevesinjske općine Mara Gaćinović iz sela Lukavca proslavila je 99. rođendan. Krepka i razborita starica i danas uživa poštovanje rodbine, susjeda i poznanika.

Baka Mara rođena je 27. travnja 1919. godine i cijeli životni vijek vezuje je za zaselak Kljen gdje je odgajala djecu i bavila se poljoprivrednim radovima. Na put je izvela sedam sinova koje je učila hrišćanskim vrlinama, strpljenju i optimizmu. Danas ima sedam unuka i osam praunuka koji je čine sretnom i zadovoljnom.

Baka Mara smatra da su za njenu dugovječnost zaslužni geni pošto je i njena majka živjela preko 100 godina. Upozorava, ipak, na način ishrane i umjerenost u svemu. Kaže da je isključivo koristila domaće proizvode i da je izbjegavala konzerviranu hranu. Maru je zdravlje uvijek dobro služilo i ljekaru je rijetko odlazila. Danas zanimaciju nalazi u pletenju, a voli i da pomogne u kuhinji.

Živahna i visprena starica iz Lukavca rado pripovijeda o prošlim vremenima. Nepogrešivo interpretira događaje iz rane mladosti koji nisu vezani samo za njeno selo nego i čitavu Kraljevinu Jugoslaviju. Sjeća se velikih poplava 1934. godine i atentata na Kralja Aleksandra u Francuskoj, piše Radio Nevesinje.

Iako je „uzela stotu“ Maru i dalje krasi vedar duh. Voli se našaliti s unučićima, ali i da im podijeli neki savjet. Raduje je što njeni potomci žive lagodnije u odnosu na stara vremena.

''Današnja omladina živi kao gospoda. Tašnu pod ruku, telefon u ruku i bez obaveza. U moje vrijeme čuvali smo stoku čitav dan i radili teške poljoprivredne poslove, ali smo bili veseli i zadovoljni '', duhovito je Mara napravila usporedbu novih trendova s nekadašnjim vremenima.

Najstarija Nevesinjka po mnogo čemu sugovornike ne ostavlja ravnodušnim. Posebno se iznenade kada počne da pričao sportu i svjetskim metropolama. Veliki je fan Novaka Đokovića. Kaže da je nekoliko puta ustajala po noći da gleda televizijske prenose njegovih mečeva. Mnogo joj je žao što u posljednje vrijeme bilježi slabije rezultate.

Kopirati
Drag cursor here to close