Mali zeleni raj

Najljepše dvorište u Mostaru - Zavirite u zelenu oazu Zarife Pandur

Lifestyle / Flash | 15. 06. 2017. u 12:33 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro dvadeset godina truda i rada je uloženo u zelenu oazu koja ove godine s ponosom nosi titulu najljepše uređenog dvorišta u Gradu Mostaru.

Zarifa Pandur zajedno sa svojim suprugom već godinama uređuje svoje dvorište, a u svaki cvijet i kamenčić uloženo je puno ljubavi i truda.

''Sasvim slučajno sam se prijavila na ovo natjecanje. Nisam mislila da ću uopće osvojiti bilo kakvu nagradu. Znam da ljudi kupuju ovo kamenje što ga ja imam u dvorištu i da ulažu jako puno novaca u svoje vrtove, ali ja ulažem ljubav i drago mi je što je netko to primijetio'', rekla je gospođa Pandur u razgovoru za Bljesak.info, dok smo u njenom malenom komadiću raja ispijali kavu.

Priroda je za nju, kaže, odmor.

Druenje u najljepem dvoritu Mostara

Posted by Bljesak.info on Thursday, June 15, 2017

Kaže kako je sve počelo prije rata, kada je njen suprug zajedno s članovima svoje obitelji u dvorištu ručno počeo kopati bazen. No kako se u dvorištu nalazi puno kamena odustali su.

''Nalazimo se na malenoj uzvisini gdje bager nije mogao proći. Oni su to ručno kopali, no bilo je previše kamenja i ostala je rupa. Onda je zaratilo i to je tako godinama stajalo, dok se nismo malo aktivirali da to uredimo. Sve što ovdje vidite svaki kamen, stepenicu, ciglu, nastrešicu sve smo to radili suprug i ja. Ja imam ideje, a on ima zlatne ruke, pa uspijeva realizirati moje ideje. I tako godinu za godinom, uvijek nešto uređujemo, dodajemo i sve je nekako jednostavno i naše'', kaže nam Zarifa.

U svom velikom dvorištu ima preko sto različitih vrsta cvijeća, začinskih biljaka, drveća, a nije joj nikakav problem kada dođe umorna s posla da se posveti svom dvorištu.

''Volim cvijeće i biljke. Ne oduzima mi previše vremena jer to volim i uživam u vrtu. U ožujku i travnju vrt mi oduzme oko dva ti sata dnevno, ali sada je lakše kada je sve procvjetalo treba samo zalijevati i održavati'', pojašnjava Zarifa, dodajući da vrt ima svoje faze, jer neko od zelenog drveća je do prije mjesec dana bilo u punom cvatu i dvorištu je davalo potpuno drugačiji izgled.

Foto: Bljesak.info

''Nažalost zima mi je dosta biljaka uništila, cijeli kameni zid je bio cvjetni tepih, ali mraz ga je uništio, a vrt i preko ljeta ne bude ovako svjež kao u proljeće bez obzira koliko ga zalijevaš. Ali nama je dovoljno da odmorimo svoju dušu'', zaključila je Zarifa.

Kako je istaknula, sve što smo u vrtu vidjeli radili su ona i suprug, a ovo im nije prva nagrada, jer su prije nekoliko godina osvojili nagradu za najljepše dvorište koje j birao UNDP.

''Mi bi svakako uređivali svoj vrt, ali drago nam je kada to netko primijeti i vidi'', kaže Zarifa, u nadi da će njen trud nekome dati ideju, da uredi svoje dvorište.

Kopirati
Drag cursor here to close