zanemarene namirnice

Na scenu stupaju grah, grašak i druge mahunarke

Lifestyle / Flash | 14. 03. 2016. u 17:16 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odmah nakon početka međunarodne kampanje podizanja svijesti o značaju kinoe u ishrani, FAO iznosi na "globalni stol" i novu grupu namirnica- mahunarke.

Posebnu grupu mahunarki koje spadaju u grupu leguminoza čine suhi grašak, grah, leblebije i leća. Oni se uzgajaju i konzumiraju na svim kontinentima. U mnogim zemljama ove mahunarke imaju veliki ekonomski značaj i karakteristične su za nacionalna jela. No ipak, njihove prehrambene vrijednosti i ekološki značaj su često zanemareni.

Međutim, očekujemo da će se u 2016.godini koja je proglašena Međunarodnom godinom mahunarki, svijest o značaju ovih leguminoza promijeniti.

U suradnji sa partnerima iz Kanade-koja je druga u svijetu po proizvodnji mahunarki, predstavnicima kanadskog veleposlanstva i kompanije Agro-Haribec, FAO Regionalni ured za Europu i centralnu Aziju organizira niz promotivnih događaja povodom Međunarodne godine mahunarki. Prvi u nizu sastanaka koji će okupiti stručnjake iz ove oblasti, predstavnike akademske zajednice, proizvođače i stručnjake u oblasti sigurnosti hrane, bit će održan u Budimpešti 16.ožujka a potom slijede sastanci u Zagrebu (18.ožujka), Sarajevu (21.ožujka) i Beogradu (23.ožujka).

"Kada uživamo u tanjiru tople juhe od leće, rijetko mislimo o svim značajnim vitaminima (C, beta-karoten) i mineralima (željezo, magnezij, fosfor), koje unosimo u organizam", ističe Eleonora Dipo, stručnjak FAO ZA sigurnost hrane i zaštitu potrošača. "Mahunarke su zdrav i ekonomski pristupačan izvor hranljivih materija i omogućavaju raznoliku prehranu".

Međutim, postoje i ostale prednosti mahunarki. Ova posebna grupa mahunarki zapravo tlu na kojem su uzgojene "vraća" nutritivne materije.

"Sposobnost mahunarki da vežu azot iz zraka i pretvaraju ga u azotno gnjojivo, u kombinaciji sa rotacijom usjeva, zapravo revitalizira tlo", navodi Avetik Nersisijan, stručnjak za poljoprivredu FAO. "Za uzgoj mahunarki je potrebno manje gnjojiva, što ih čini veoma korisnim sa stanovišta zaštite sredine ".

U nekim dijelovima svijeta mahunarke su uzgajane pre 2000 godina, navodi Nersisijan. U današnjem svijetu, mahunarke mogu također mogu biti značajan dio globalne strategije za ublažavanje klimatskih promjena.

Kopirati
Drag cursor here to close