Briga o prirodi

Na Bjelašnici pošumnjeno 165 hektara površine

Svijest o tome da smo ovaj planet "posudili od generacija koje dolaze", ključna je u razumijevanju važnosti očuvanja i obnove ovog iznimnog prirodnog bogatstva po kojem je naša Bosna i Hercegovina poznata u svijetu.
Lifestyle / Flash | 13. 10. 2019. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šume su pluća i zeleno srce našeg planeta. Svijest o tome da smo ovaj planet "posudili od generacija koje dolaze", ključna je u razumijevanju važnosti očuvanja i obnove ovog iznimnog prirodnog bogatstva po kojem je naša Bosna i Hercegovina poznata u svijetu.

Zato su veoma bitna činjenica da se na olimpijskim planinama poput Bjelašnice, uprkos naglašene želje za razvojem turističkih i infrastrukturnih kapaciteta, kontinuirano vodi računa i o obnovi šumskog fonda i očuvanju prirode.

Dobar primjer je suradnja lokalnih vlasti u Trnovu sa KPJ "Sarajevo šume".

Naime, Općina Trnovo u kontinuitetu djeluje sa KPJ "Sarajevo šume" na sličnim projektima. Tako, kako je potvrđeno iz lokalnih struktura, za svaku pretvorbu građevinskog zemljišta Općina Trnovo plaća da se zasade nove površine.

Ima i rezultata. Prema službenim podacima, na prostoru šumsko-privrednog gazdinstva "Trnovsko" u proteklih desetak godina zasađeno je više od 165 hektara (1.650.000 m2) površine.

Značajan dio ove površine odnosi se na goleti na kojima će se u budućnosti nalaziti nove šume.

Zasadi su tako napravljeni na više lokaliteta Gornje Raitnice, Hojte-Presjenice, te Crne rijeke- Željeznice. Zasađene su kulture crnog i bjelog bora, smrče...

Prema ranijim planovima KJP "Sarajevo šume", na južnim padinama Bjelašnice tokom 20 godina bit će zasađeno oko 20 milijuna sadnica, a Kanton Sarajevo time će dobiti od osam do deset novih milijuna kvadratnih metara šume.

Na ovaj način se pokazuje odgovornost prema prirodi i stvaraju šumska bogatstva za generacije koje dolaze.

Spomenuti primjer djelovanja lokalnih vlasti i kantonalnih preduzeća treba pozdraviti, kao pretpostavku da se ovakve aktivnosti na olimpijskim planinama dodatno intenziviraju u budućnosti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close