Međunarodni dan muškaraa

Muškarci sretan vam vaš dan

Prvi put 19. studeni obilježen je 1999. godine na Trinidadu i Tobagu i stekao je podršku mnogih pojedinaca i grupa u Europi, Australiji, Sjevernoj Americi, Aziji i Africi.
Lifestyle / Flash | 19. 11. 2017. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je Međunarodni dan muškaraca, koji se obilježava u više od 50 zemalja svijeta, a koji je UNESCO službenim proglasio 1999. godine.

Prvi put 19. studeni obilježen je 1999. godine na Trinidadu i Tobagu i stekao je podršku mnogih pojedinaca i grupa u Europi, Australiji, Sjevernoj Americi, Aziji i Africi.

Ciljevi obilježavanja Međunarodnog dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, promoviranje rodne ravnopravnosti i isticanje pozitivnih modela muške uloge. To je prilika da se naglasi diskriminacija muškaraca i dječaka i da se ukaže na njihov doprinos zajednici, obitelji, bračnoj zajednici i poslu, piše Srna.

Analize su pokazale da je životni vijek muškarca u prosjeku sedam godina kraći od životnog vijeka žene.

Ovaj dan veže se i uz događaj poznat kao "Movember" - naziv nastao kao spoj engleskih riječi " ''mustache" (brk), i novembar, koji uključuje simbolično puštanje brkova uz jačanje svijesti o zdravstvenim problemima muškaraca.

Statistika pokazuje da češće obolijevaju od raka, moždanih i srčanih udara.

Stručnjaci UN ukazuju da nauka veoma uvjerljivo demantira tvrdnje da su muškarci jači spol - oni žive kraće, češće obolijevaju, više stradaju u tinejdžerskom periodu i češće umiru od fatalnih bolesti, piše današnja beogradska "Politika".

Neonatologija je dokazala da su muškarci osjetljiviji čak i prije rođenja - muški fetusi teže opstaju od ženskih, a prijevremeno rođeni dječaci četiri puta češće umiru od djevojčica.

Stopa smrtnosti dječaka dva puta je veća u tinejdžerskom periodu, zbog čega žene već u 36. godini života po brojnosti premašuju broj muškaraca na planeti.

Muškarci češće umiru u odnosu na žene od tumora disajnih organa, ciroze jetre, dijabetesa, šlaga i koronarne srčane bolesti i drugo.

Za razliku od žena, koje imaju svjesniji odnos prema zdravlju, muškarci rjeđe traže pomoć u slučaju fizičkih, emocionalnih i mentalnih problema, odlažu odlazak kod liječnika i započinjanje liječenja, te imaju siromašnije socijalne kontakte.

 

Kopirati
Drag cursor here to close