Istraživanje o pretilosti

Muškarci iz BiH proglašeni najzgodnijima u Europi

Lifestyle / Flash | 16. 04. 2016. u 06:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znansvetnici sveučilišta Imperial u Londonu proveli su veliko istraživanje o pretilosti koje je pokazalo da najnižu tjelesnu masu imaju Švicarke i muški stanovnici iz BiH.

Istraživanje je pokazalo da broj pretilih osoba u svijetu raste. Tako se od 1975. do 2014. god. broj pretilih povećao na 641 milijun.

Ako uzmemo u obzir da je u svijetu više pretilih, nego pothranjenih, te da je globalna pretilost i dalje u porastu, do 2025. god. 18 posto muškaraca i 21 posto žena bit će predebelo.

Ipak, kako je istraženo, muškarci iz BiH su najzgodniji u Europi.

Ekipa N1 razgovarala je sa nutricionisticom koja se već dugi niz godina bavi nutricionizmom, te svojim klijentima pomaže u pravilnom načinu ishrane.

"Ono što ja vidim iz svog iskustva, kroz rad sa svojim klijentima, kad radimo na istraživanjima o pretilosti, BiH je daleko iza toga. Mi smo šesti u svijetu po broju pretilnih ljudi u svijetu, a u Europi smo drugi po redu. Svako četvrto dijete u BiH je pretilno, dakle to je odraz zdravlja Bosanaca i Hercegovaca", kazala je nutricionistica Amela Ivković O'reilly.

Fizički izgled stavljamo prije svega, a zdravlje zanemarujemo. Pretilost je problem modernog, savremenog života.

Problem pretilnosti je društvena odgovornost.

"Kao što Jamie Oliver kaže, kao što svako dijete ima pravo naučiti da pisati i čitati, ima pravo naučiti što je zdrava ishrana i kako se ona priprema, koji efekt ima na tijelo djeteta, jer to je njegova budućnost. Trudnica koja nosi to dijete mora da ima odgovornost što ona jede i kako gradi svaku ćeliju tog malog novog života. Odgovornost je i na očevima, jer oni jednakim dijelom sudjeluju u izgradnji zdravog djeteta", ističe Ivković O'reilly.

Iako se ishrana promijenila kroz vrijeme, sve je manje kvalitetnih prehrambenih proizvoda, a sve više industrijski obrađene hrane, pa često ni sami ne znamo što nam treba za naš organizam, piše N1.

"Ishrana treba biti izbalansirana, da ne bude nutritivno bezvrijedna, da ne unosimo namirnice koje će nam štetiti. Treba da izbalansiramo ishranu. Svatko može tri puta tjedno po sat vremena odvojiti za sebe i svoje tijelo, da bi prije svega bio zdrav. Kada regulirate svoje zdravlje i izgled vam dolazi", otkriva Edin Šabanović, profesor sporta i osobni trener.

Kopirati
Drag cursor here to close