Sadnja i presađivanje cvijeća

Možete li ponovno iskoristiti staru zemlju za cvijeće?

Stara zemlja koja je ostala zapakirana u vrećicama može se ponovno koristiti.
Lifestyle / Flash | 08. 04. 2021. u 21:15 Piše: M.C./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sadnju i presađivanje cvijeća najbolje je obaviti u proljeće, no pitanje je treba li vam za to nova zemlja ili možete iskoristiti prošlogodišnju.

Ako je zemlja kompletno isušena ili previše vlažna s puno sitnih štetnih insekata ta zemlja nikako nije dobra za korištenje.

Zemlja koja je stajala u saksijama tijekom godine izgubila je minerale i druga hranjiva svojstva koja su potrebna biljkama i ne preporučuje se njezino ponovno korištenje.

Vraćanje u život

Staru zemlju moguće je iskoristiti ako je pomiješate sa svježom zemljom u omjeru 1:1. Ovako pomiješana zemlja preporučuje se za sadnju neosjetljivih biljki i moguće ju je koristiti za sadnju u saksijama i za presađivanje lončarica.

Ako vam je ostalo lanjske zemlje zapakirane u vrećice, možete ju iskoristiti. Zemlja za cvijeće obično ima rok trajanja godinu dana.

Kupovno cvijeće

Zemlja u kupovnim sadnicama cvijeća s vremenom gubi hranjive sastojke, propada i postaje čvrsta. Zbog čvrste zemlje korijen biljke ne dobiva dovoljnu količinu kisika. Također, kada zalijevate ovakve biljke imate osjećaj da voda samo prođe kroz biljku ne pružajući joj dovoljno vlage.

Zbog toga se preporučuje da cvijeće odmah presadite u zemlju za cvijeće s dodatkom gnojiva. Birajte zemlju bogatu mineralima, te biljku svakako prije presađivanja dobro zalijte.

Idealna zemlja za cvijeće u saksijama je ona koja zadržava vlagu i ima dovoljnu količinu zraka u sebi. Bogata je hranjivim sastojcima, te je stabilne strukture.

Kopirati
Drag cursor here to close