Uživanje

Može i kod nas? - Zelene oaze za građane

Olakšavanje podnošenja ljetnih vrućina i stvaranje mjesta na kojima će građani moći boraviti na otvorenom osobito je važno ovog ljeta s obzirom na to da će mnogi građani godišnji odmor provesti upravo u gradu.
Lifestyle / Flash | 26. 05. 2020. u 16:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljetne vrućine sve su bliže, a Beč kao jedan od gradova u Europi koji je najviše pogođen klimatskom krizom, očekuje i ove godine veliki broj vrućih dana. Stoga će od 22. lipnja do 20. rujna ove godine 18 ulica biti pretvoreno u privremene zelene oaze, dok će čak četiri biti dugoročno prenamijenjene.

U kolovozu prethodne godine pokrenut je pilot projekt u sklopu kojeg su ulice u tri bečka okruga privremeno prenamijenjene u zelene oaze s mjestima za odmor, druženje i igru. Nakon završetka projekta u rujnu 2019. gradske vlasti su evaluirale postignute rezultate te je odlučeno da će se inicijativa nastaviti i ove godine.

Rezultati istraživanja pokazali su da ovakve mjere uistinu doprinose rashlađivanju grada jer se temperatura zraka tako može sniziti za do pet stupnjeva, a projektom su zadovoljni i sami građani. Čak 92 posto njih složilo se s time da se ova inicijativa ponovi.

Kao i prethodne godine, na temelju interaktivne karte koja prikazuje temperaturne vrijednosti i takozvane "toplinske otoke" (urban heat island) te u dogovoru s okruzima odabrana su najtoplija mjesta u gradu koja je potrebno rashladiti, a u kojima stanuje mnogo djece i osoba starije životne dobi koji teže podnose visoke temperature.

Foto: PR / Zelene oaze za građane

Te će lokacije zatim biti pretvorene u pješačke i biciklističke zone u kojima je zabranjen promet automobilima. Postavit će se saksije sa biljkama, klupe, stolovi i stolice, a montirat će se i gumene cijevi koje ispuštaju vodenu maglicu te rashlađuju prolaznike.

Sve zelene oaze obilazit će službene osobe koje će se brinuti za red i mir te će navečer pospremati dio namještaja. Ulice koje se trajno prenamjenjuju nalaze se u 4., 14., 15. i 21. okrugu, a bit će obogaćene s više stabala, svjetlijim asfaltom te elementima koji će pružati hlad i osvježenje.

Olakšavanje podnošenja ljetnih vrućina i stvaranje mjesta na kojima će građani moći boraviti na otvorenom osobito je važno ovog ljeta s obzirom na to da će mnogi građani godišnji odmor provesti upravo u gradu.

Kopirati
Drag cursor here to close