Josipa Babić

Mostarka u Južnu Koreju stigla na vrhuncu pandemije, povratak još neizvjestan

Na rezultate testiranja se, tvrdi, čeka 12 sati, te su ih planirale dobiti idući dan rano u jutro.
Lifestyle / Flash | 29. 04. 2020. u 17:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarka Josipa Babić, zbog studentske razmjene, otišla je u zemlju koja bilježi velik broj zaraženih koronavirusom, Južnu Koreju, te smo je pitali kakvo je stanje s pandemijom u toj državi.

''Situacija je trenutno vrlo stabilna. Naravno, građanima se sugerira da se pridržavaju od već poznatih mjera'', kazala je Josipa. Studentica je inače u Danskoj, a u Koreji studira računalne znanosti na Sveučilištu Hanyang.

''Nastava se još uvijek odvija online, ali nadam se da će se uskoro stvari vratiti na staro'', ističe Mostarka.

Odluka o odlasku teška

Njezin odlazak u Seul, glavni grad Južne Koreje, bio je krajem veljače, a odluka je, tvrdi, bila iznimno teška.

''Jutro, 25. veljače, dolaze mi poruke Koreja je na drugom mjestu nakon Kine po broju zaraženih. Zvoni mi mobitel, zove me sestra –'Jesi li vidjela, što misliš?'. U tom trenutku sam smireno odgovorila, idem'', kaže Josipa. Nastavlja kako je u Seul sletjela dan poslije.

''Temperatura se mjeri na svakom koraku, svi nose maske i pridržavaju se propisanih mjera. Masku nismo mogli kupiti u ljekarnama ukoliko nismo imali boravište u Koreji, ali fakultet se koliko toliko pobrinuo za to'', rekla je za Bljesak.info studentica.

Agonija čekanja

Ističe kako su podatke o zdravstvenom stanju jednom dnevnom morali slati osoblju doma u kojem je smještana. Tada je imala i jednu vrlo nezgodnu situaciju.

''Cimerica mi jednog dana govori da se osjeća loše i da osjeća bol u grlu. Otišla je izmjeriti temperaturu, govori kako mora obavijestiti osoblje doma. Nakon poziva odmah su je uputili na testiranje za COVID-19. Minut nakon, zvoni moj mobitel: 'Molimo vas, spremite svoje stvari i čekajte za dalje upute. Ponudit ćemo vam drugi smještaj u sklopu fakulteta dok ne dobijemo rezultate vaše cimerice''', kazala je Josipa.

Na rezultate se, tvrdi, čeka 12 sati, te su ih planirale dobiti idući dan rano u jutro.

''Dobila sam poziv da stavim masku i uputim se ka izlazu iz doma. Čovjek u zaštitnoj opremi, objašnjava da će me on odvesti do smještaja. Stigli smo do kamp kućice koja je bila u kompleksu doma, gdje su rekli da će čekati rezultate i onda reagirati po tome'', pojašnjava Mostarka.

Upitan povratak

Tada joj je rečeno da ako joj cimerica bude pozitivna na koronavirus, da će i ona odmah biti testirana i biti u izolaciji 14 dana.

''Bilo je to jako dugih deset sati čekanja. Zvoni mi mobitel oko 19 sati, kada su dobili rezultate i vijesti su dobre, test je bio negativan. Tek tada smo se mogle vratiti u svoju sobu'', kaže Josipa kojoj je ta situacija sada smiješna.

Na studentskoj razmijeni boravit će do ljeta, nakon čega bi se trebala vratiti prvo u Amsterdam.

''Povratak je planiran 8. srpnja za Amsterdam, ali s obzirom na sadašnju situaciju nisam sigurna kako će to sve izgledati. Ukoliko budem morala biti u karanteni kada dođem doma, mislim da bi se moj boravak u Koreji mogao produžiti'', rekla je za Bljesak.info Josipa.

Inače, prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Južnoj Koreji je 10.761 slučaja zaraze koronavirusom, a bilježe tek 246 smrtna slučaja.

Kopirati
Drag cursor here to close