Mario Maduna i njegova 'Girl Power'

Mostarac trijumfirao na jednom od najvećih svjetskih foto natječaja

Čak 330.000 fotografija bilo je prijavljeno, a u jednoj od kategorija trijumfirao je Maduna, sa fotografijom nazvanom 'Girl Power'
Lifestyle / Flash | 26. 03. 2021. u 09:20 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da se i iz naših krajeva može trijumfirati na svjetskoj razini, pokazuje najnoviji primjer u kojem je naš Mostarac, Mario Maduna, u iznimno velikoj konkurenciji iz cijelog svijeta, pobijedio u Motion kategoriji jednog od najvećih svjetskih foto natječaja - World Photography Organisation.

"Kada su me kontaktirali iz Sonya isprva nisam uopće pretpostavljao da sam ja taj koji je pobijedio. Onda su me poslije nekoliko dana opet zvali, tada sam shvatio kako sam u nekom užem krugu, što me je obradovalo, toliko da u euforiji nisam najbolje niti čuo kako mi govore kako sam ja taj koji je pobjednik. Tek kad sam dobio službeni mail s potvrdom shvatio sam da je moja fotografija ta koja je odabrana za najbolju. Osjećaj da je baš vaša fotografija izabrana u tako golemoj konkurenciji graniči sa znanstvenom fantastikom, tako da još uvijek teško vjerujem da je sve ovo istina", kaže Maduna za Bljesak.info.

Foto: Mario Maduna / 'Girl Power' pobjednička fotografija

Fotografija u crno – bijeloj tehnici inače je dobila naziv 'Girl Power', a snimljena je na Lokrumu u Hrvatskoj.

"Fotografija je nastala na kraju ljeta prošle godine. Bio je to jedan vikend u Dubrovniku u 9. mjesecu, kada sam s obitelji i prijateljima jedan dan bio na Lokrumu. Naša prijateljica Kristina Čaveliš - Kike, inače iz Žuljane na Pelješcu, odlučila je skočiti sa stijene i ja sam po navici odlučio slikati. Nosim aparat stalno sa sobom gdje god krenem. Slikam sve što mi se čini zanimljivim. Našao sam kut koji mi se svidio, podesio postavke na takozvani rafal (burst mode) i sačekao. Kad sam kod prvog skoka vidio kako Kristina dobro skače, zamolio sam je da ponovi skok jer sam imao dojam kako sve mogu još kvalitetnije uhvatiti, te je nagrađena fotka zapravo ta koja je nastala iz tog drugog pokušaja. Što se moje fotografije tiče, ona je baš ono što inače najviše volim fotografirati - uhvatiti neobične, zanimljive trenutke, ljude i oblike. No, ne bježim ni od slikanja dobrog pejzaža ili ulica i zgrada gradova koje posjetim.

Zanimljivo je kako je Mario počeo baviti se ozbiljnije fotografijom prije nekih 7 godina, sa samo jednim ciljem na početku – da obiteljske slike, buduće uspomene u foto albumu budu ipak na jednoj malo višoj razini.

"Da, to je bio taj prvi motiv. Zato i posebno priznanje ide supruzi Slađana i sinu Tinu, koji mi cijelo vrijeme pružaju bezrezervnu podršku, pa čak i kad im se ne sviđa što moraju čekati dok tata još "onu jednu" uslika. I da ne zaboravim svoju sestru, mog najvjernijeg obožavatelja."

Foto: Mario Maduna / Pogled na Stari Most

No, kao i svaki majstor i Mario je imao nekoga tko ga je učio zanatu. Nekoga tko ga je uputio u prve velike tajne fotografiranja.

"Što se same kvalitete fotografiranja tiče, imam tu sreću da je moj prijatelj Marin Margeta, inače profesionalni fotograf iz Mostara, otpočetka bio uz mene. On mi je pomogao kod odabira prvog aparata, kasnije i kod odabira sve ostale opreme, pogotovo onda kada je bilo jasno da me je fotografija kao hobi uspjela pridobiti. Tijekom godina ne bih mogao bez njegovih savjeta, smjernica i motivacije toliko potrebnih nekome tko tek uči i razvija se na bilo kojem polju. Također, još jedno ime je jako bitno u ovoj priči, a to je Sead Šašivarević, veliki fotograf i čovjek, kratko je u mom životu, ali je već ostavio trag za sva vremena", kazao je Maduna.

Foto: Mario Maduna / Komet NEOWISE
Kopirati
Drag cursor here to close