Na tragu legalizacije

Mostarac o liječenju marihuanom: Izložen sam kritikama, ali meni pomaže

Lifestyle / Flash | 27. 01. 2016. u 10:00 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Smatram da sam kao i svaki bolesnik s dijagnozom bilo kakve bolesti htio posegnuti za svakim lijekom koji mi daje najmanju nadu za ozdravljenjem'', počinje svoju priču za Bljesak.info, Damir M., 29-godišnjak iz Mostara, kojemu je prije tri godine dijagnosticirana teška autoimuna bolest - multipla skleroza. Za liječenje marihuanom saznao je preko pacijenta koji je imao jako dobro iskustvo, te je počeo istraživati i došao do mnogobrojnih svjedočanstava koja su ga 'natjerala' da i sam posegne za ovom vrstom terapije.

Upotreba kanabisa u medicinske svrhe već je uzela maha u velikom broju zemalja u regiji, a uskoro bi i oboljeli od malignih bolesti u Bosni i Hercegovini mogli isprobati ovaj lijek, i to legalno. Iako još uvijek lijekovi na bazi kabinoida, a posebno ulje marihuane, važe za kontroverzne u službenoj medicini, BiH bi trebala u ovoj godini, uz strogu kontrolu, omogućiti građanima oboljelim od teških malignih bolesti liječenje s ovim preparatima. Ovaj potez bi uvelike olakšao život mnogim bolesnicima u BiH, posebno jer je već opće poznato da ogroman broj oboljelih od multiple skleroze i malignih bolesti koristi ulje kanabisa koje nabavljaju na 'crnom tržištu'.

Kupovina 'mačka u vreći'

''Konzumiram je svakodnevno ako je to moguće, kako vrijeme dozvoljava, kako financije dozvoljavaju i ovisno od okoline u kojoj se nalazim. Obzirom da se teško dolazi do marihuane, jer je danas sve što liječi zabranjeno, većinom se radi u nabavi odnosno o uličnoj kupovini gdje dobivate 'mačka u vreći'. Do čudotvornog ulja je jako teško doći, pa sam je primoran pušiti. Imao sam sreću i jednom probao ulje marihuane, obzirom da je jako nedostupno na našem području, i samim tim ne mogu mnogo govoriti o terapijskom učinku, ali čvrsto vjerujem da ono postoji jer kod mene postoji i u vidu trenutne konzumacije'', govori Damir.

Da bi mukama kupovine 'mačka u vreći', mogao doći kraj, potvrđeno nam je u Ministarstvu civilnih poslova BiH, iz kojeg navode da je u prosincu 2015. godine formirana Ekspertna radna grupa koja će donijeti preporuke i mišljenja o opravdanosti primjene kanabisa i kanabinoida u strogo kontrolirane svrhe.

''Ekspertna grupa održala je prvi sastanak 30. prosinca na kojem je dogovoreno da se intenzivno radi na izradi 'Mišljenja o primjeni kanabisa i kanabinoida u medicinske svrhe', te da taj posao bude završen do kraja siječnja. Dokument, čija bi izrada trebala biti završena do kraja siječnja, bit će dostavljen Komisiji za droge pri Ministarstvu sigurnosti BiH, a koja treba biti imenovana od Vijeća ministara'', potvrdila je za Bljesak.info Zorica Rulj iz Ministarstva Civilnih poslova BiH.

Članovi novo oformljene Ekspertne grupe su predstavnici Ministarstva civilnih poslova, FMZ, Komore farmaceuta FBiH, Udruženje psihijatara BiH, specijalisti onkologije, neuropsihijatrije, toksikoloske kemije, kliničke farmakologije i Agencija za lijekove.

Da je ovo pitanje od posebne važnosti i za pacijente koji su oboljeli od karcinoma, potvrdila je načelnica klinike za onkologiju Univerzitetsko-kliničkog centra RS Zdenka Gojković, koja je kao članica Ekspertne grupe, kako je potvrdila za BUKU, dala pozitivno mišljenje o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe.

''Ovo je veoma bitno za sve pacijente oboljele od karcinoma i mi nismo smjeli čekati da vidimo kako će se stvari odvijati u susjednim zemljama, poput Hrvatske koja je daleko ispred nas, jer ljekovita djelovanja marihuane su nešto što je dokazano i već je poznato da kanabis pomaže u ublažavanju neželjenih efekata kemoterapije. Čak je i Američka organizacija za hranu i lijekove objavila studiju u kojoj navode da marihuana može utjecati na suzbijanje stanica tumora. Ja sam svakodnevno u kontaktu sa ljudima oboljelim od najtežih oblika karcinoma koji se ne mogu izboriti sa nesnosnim bolovima. Lijekovi im ne pomažu, a tada je jedini spas za kojim posežu marihuana'', rekla je Gojković.

Pitanje reguliranja, ne legalizacije

Podršku legalizaciji preparata na bazi kanabinoida dali su i iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, gdje su za Bljesak.info potvrdili kako procedura primjene sintetskih kanabinoida u obliku gotovog lijeka zasada ide neometano.

''Do formiranja konačnog mišljenja Radne grupe nezahvalno je iznositi zaključke i detalje, ali u ovom trenutku možemo reći da je podržana inicijativa da se kanabis iz tabele I., u kojoj se nalaze zabranjene biljke i supstance, prebaci u tabelu II., ili III., čime se stvara pravni prostor da se regulira pitanje primjene kanabisa u medicinske svrhe. Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH ima svog predstavnika u spomenutoj Radnoj grupi i mi ćemo podržati inicijativu da se pitanje reguliranja (ne legalizacije) primjene kanabisa u medicinske svrhe provede na način da se određenim pacijentima i za određene indikacije omogući primjena kanabisa za koji je potvrđeno da zadovoljava standarde za kvalitetu/učinkovitost/sigurnost'', rekla je za Bljesak.info Vesna Kos iz Agencije za lijekove BiH.

Zbog svih problema s kojima se suočavaju građani BiH pri nabavci ulja kanabisa ili nekih drugih lijekova na bazi kanabinoida, a sve u želji da prežive ili da spase svoje najmilije, vijest o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe obradovala je najviše one koji su do sada ilegalno koristili ove preparate.

''Moj liječnik mi nije spomenuo taj način liječenja, kao ni liječnica kojoj sam se obratio za drugo mišljenje. Smatram da su liječnici donedavno bili skeptični što se tiče marihuane kao lijeka za MS, te mnoge druge bolesti, ali da s vremenom postaju svjesniji njezine moći izlječenja. Ja sam nakon istraživanja, svjedočanstava i rekao bih 'čuda' ljudi koji su se izliječili od ove, do sad neizlječive bolesti, odlučio pokušati i sam'', govori Damir i ističe kako je, uzevši u obzir sve znanje i dijagnozu koju ima, veliki pobornik legalizacije marihuane, te bi je preporučio osobama s bilo kakvim poteškoćama.

Obzirom da živimo u jako konzervativnom društvu, kako govori, Damir je izložen mnogobrojnim kritikama i neshvaćanjem od okoline, no podrška na svu sreću postoji te se nada kako će u skorije vrijeme dobiti svoju prvu legalnu terapiju i tako, pored svih problema koje sa sobom nosi bolest od koje boluje, zaboraviti na borbu za ono što im u takvim trenucima najviše treba, a to je lijek.

Kopirati
Drag cursor here to close