Dan ružičaste vrpce

Mostar: Žene poručile 'nismo same-imamo vas'

Lifestyle / Flash | 19. 10. 2016. u 10:50 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Udruge "Novi pogled" danas je u Mostaru održana manifestacija Dan ružičaste vrpce pod sloganom "Nismo same-imamo vas", koja je posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Manifestacijom se, po riječima organizatora, želi upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90 posto oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju, te upozoriti na sve alarmantnije stanje u pomjeranju dobne granice kod obolijevanja od te bolesti.

''Želimo skrenuti pozornost na važnost prevencije, pregleda i samopregleda, da žene ne budu uspavane, da vode brigu o svom zdravlju i ako do danas nisu uradile mamografski ili ultrazvučni pregled da to urade danas, da ne čekaju da im bolest pokuca na vrata'', poručila je predsjednica Udruge "Novi pogled" Maja Memić.

Naglasila je kako željno iščekuju da konačno počne sa radom multidisciplinarni tim za karcinom dojke kojeg, nažalost, nema u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, dodavši kako onkološki pacijent zahtijeva timski rad i timski pristup određivanju njegovog liječenju.

Govoreći o broju novooboljelih od te opake bolesti, Memić je kazala kako "Novi pogled" u partnerstvu s 23 udruge iz cijele BiH (iz Federacije BiH i RS-a) godišnje podijeli 1400 paketića prve pomoći svakoj novooperiranoj ženi od karcinoma dojke u BiH te da je to siguran pokazatelj i jedini podatak kojim raspolažu.

Kada je u pitanju odjek ovakvih akcija, istaknula je kako se poslije svake njihove aktivnosti pojača svijest kod žena o neophodnosti pregleda, iako je dio njih još uvijek uspavan, te poručila kako žene trebaju biti osviještene, educirane i da imaju zdravstvenu kulturu.

Kopirati
Drag cursor here to close