birokracija

Mostar: Zaprimljeno 45 zahtjeva za usvajanje djece

Lifestyle / Flash | 26. 11. 2015. u 07:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima Centra za socijalni rad Grada Mostara u posljednje dvije godine usvojeno je četvero djece.

''Od 2013. godine, pa do 2015-te godine preko Ustanove Centar za socijalni rad Grada Mostara postupkom potpunog usvojenja, usvojeno je troje djece bez roditeljskog staranja i jedno dijete postupkom nepotpunog usvojenja'', rekla je za Bljesak.info Alma Kozo koordinatorica tima za starateljstvo i usvojenje iz Centra za socijalni rad Grada Mostara.

Kozo kaže kako se broj podnesenih zahtjeva za usvajanje povećao u odnosu na 2014. godinu.

''U službenoj evidenciji ovog Centra za 2015. godinu, do 23. studenog ove godine, zaprimljeno je 45 zahtjeva za usvajanje djece. Broj se povećao u odnosu na prošlu godinu jer je na kraju 2014. godine iznosio 34 podnesena zahtjeva'', objašnjava Kozo.

Problematična birokracija


Pretpostavlja se da se u bh. domove za nezbrinutu djecu godišnje smjesti oko tisuće djece, ali samo rijetki budu usvojeni. S druge strane, mnogi parovi žele usvojiti dijete, ali birokracija nije na njihovoj strani, zbog čega većina djece cijelo djetinjstvo provede u domovima.

Naime, proces usvajanja djeteta počinje predavanjem zahtjeva Županijskom centru za socijalni rad, putem kojeg se doznaju osnovni podaci o usvojiteljima i tome kakvo dijete žele usvojiti, a dalje razgovore s usvojiteljima obavljaju općinski centri za socijalni rad.

''Zahtjev za postupak usvojenja u Ustanovu Centar za socijalni rada Grada Mostara mogu podnjeti bračni paravi iz Mostara i svih drugih gradova, kako naše zemlje, tako i iz inozemstva, jer ne postoji ograničenje po tom pitanju'', rekla je Kozo.

Prema zakonu FBiH, dijete se ne može usvojiti prije isteka trećeg mjeseca od njegovog rođenja, ne može se usvojiti dijete napušteno od roditelja prije isteka trećeg mjeseca od napuštanja djeteta. U Federaciji se dijete može usvojiti u dobi do 10 godina, dok u RS-u do 5 godina. Srodnik po krvi u prvoj liniji, brat, sestra, staratelj ne može usvojiti svog štićenika.

Uvjeti za bračne parove

Usvojitelj može biti osoba koja je u životnoj dobi od 25-45 godina života, a mora biti najmanje 18 godina razlike između usvojenika i usvojitelja. Dijete koje može biti usvojeno postupkom potpunog usvojenja dobi je od 0-10 godina, a nepotpuno se može usvojiti dijete do 18 godine života.

Usvojitelji moraju biti fizički zdrave osobe koje su materijalno i financijski osigurane, osobe koje imaju riješen stambeni status, koje nisu kažnjavane, osobe protiv kojih se ne vodi istražni postupak, poslovno sposobne osobe, osobe kojima nije oduzeto roditeljsko staranje.

Pored svih kriterija koje trebaju zadovoljiti većina parova u BiH često i ne prođe prvi prag za postupak usvajanja. Zbog toga broj usvojene djece u BiH se doslovno može prebrojati na prste. Naime, u Sarajevu je u 2014. godini usvojeno šestero djece, u Tuzli se godišnje usvoji jedno dijete, a u cijeloj Republici Srpskoj samo troje djece.

Kopirati
Drag cursor here to close