Važan projekt

Mostar: Romske djevočice naučile čitati i pisati

Lifestyle / Flash | 21. 04. 2016. u 13:31 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dnevni centar 'Kuća otvorenog srca' predstavio je u četvrtak rezultate projekta 'Edukacija romskih djevojčica'. Projekt je trajao tri mjeseca, a u edukaciji je sudjelovalo dvanaest djevojčica od osam do 15 godina, koje ne pohađaju redovitu osnovnu školu.

Po riječima predsjednice centra 'Kuća otvorenog srca' Jasne Jugo, tijekom projekta opredijelili su se samo za djevojčice zato što je tradicija u romskoj obitelji da se djevojčice ne šalju u školu nego su predodređene za rađanje i udaju.

"Veliki je rezultat da su te djevojčice postigle dobre higijenske navike i usvojile pravila i funkcioniranja u grupama, te naučile čitati i pisati, snalaziti se u vremenu. Tako neizravno podstiču svoje majke da i one kući osiguraju osnovne higijenske uvjete", kazala je Jugo predstavljajući rezultate projekta.

"Na edukaciji su radili socijalni pedagozi, umirovljeni profesori te volonteri, a posebice članovi partnerske organizacije 'Novi put' iz Mostara", dodala je Jugo.

Anonio Campanini, predsjednik talijanske organizacije 'Mirni most', koja šest godina financira i podržava projekte 'Kuće otvorenog srca', je kazao kako su se odlučili za ovaj projekt jer su uvidjeli da je nakon rata ova populacija zanemarena i diskriminirana, a najviše zbog toga jer im je cilj bio da ta djeca nauče pisati i čitati.

On je izrazio zadovoljstvo rezultatima ovogodišnjeg projekta, iako su, kaže, ostali još mnogi problemi, te se nada da će se ovaj projekat nastaviti i iduće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close