Sumero

Mostar: Projekcija višestruko nagrađivanog filma ''Slobodni''

Lifestyle / Flash | 26. 10. 2016. u 06:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru u hotel Mostar 27. listopada 2016. godine u 11:30 sati u organizaciji Saveza Sumero i udruženja Los Rosales, a uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH održat će se projekcija višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma autora Tomislava Žaje koji prati ljude zatvorene u institucijama za osobe s intelektualnim teškoćama i njihov put u slobodu.

Nakon projekcije bit će upriličene i diskusije sa publikom što će biti prilika za razmjenu informacija, mišljenja, uspostavljanje socijalnog dijaloga između predstavnika vlasti i nevladinih organizacija, kao i drugih interesnih strana o procesu deinstitucionalizacije, prevencije institucionalizacije, identifikaciji dobre prakse i mogućnostima poboljšanja statusa osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

''Ovim povodom vas pozivamo da zabilježite najinteresantnije trenutke samih diskusija, te porazgovarate sa ključnim akterima ovog procesa, koji će vam biti na raspolaganju'', priopćeno je iz Saveza Sumero.

''Cilj filma je pokazati ljudskost osoba sa invaliditetom, koji na delikatan način promatraju sebe i život koji žive, te se hrabro suočavaju sa važnim pitanjima. Promatramo ih dok pokušavaju ostvariti svoje snove – ali ovaj put iz njihove vlastite perspektive”, ističe Tomislav Žaja, autor filma koji je prikazivan na festivalima od Los Angelesa, New Yorka i Toronta, preko Lisabona do Venecije i Cannesa i mnogih drugih.

Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac osvojio je na filmskom tjednu u Veneciji, Filmskom Arthouse festivalu u Hong Kongu, te na Top Indie Film Awards i sve tijekom ove 2016. godine.

Na području BiH još uvijek prevladava tradicionalno zbrinjavanje osoba s intelektualnim teškoćama u institucijama azilnog tipa.

To predstavlja oblik segregacije i getoizacije koji u savremenom svijetu nije prihvaćen, te tranformacija klasičnih institucija postaje zahtjevom niza UN-ovih deklaracija i ulazi u područje poštovanja ljudskih prava.

U BiH postoji 6 ustanova za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u kojima je smješteno 2000 osoba, od kojih je 120 maloljetne djece.

Prebukiranost ustanova, što je utvrdilo i istraživanje ureda Ombudsmana za ljudska prava iz 2009. godine, korisnicima onemogućava bilo kakav terapeutski rad. Osobe koje imaju sreću da ostanu u lokalnoj zajednici obično nakon školovanja ostaju u kući, isključeni iz društvene zajednice, zbog nedostatka servisa koji bi im omogućili aktivniju uključenost i socijalizaciju u društvenu zajednicu.

''SUMERO kroz svoje aktivnosti sa partnerskim organizacijama stvara preduvjete za ostvarivanje prava osoba s intelektualnim teškoćama i drugim oblicma invaliditeta. Kroz dugogodišnji rad, te provedena istraživanja, možemo reći da najveće poteškoće osoba s invaliditetom predstavljaju nedostatak servisa podrške u lokalnoj zajednici koji bi doprinijeli socijalnom uključivanju ove populacije'', istaknuo je Haris Haverić, direktor SUMERO-a te izrazio nadu da će u sljedećim danima film vidjeti što više građana i građanki iz različitih društvenih sfera kako bi svi u svom domenu djelovanja mogli biti dio pozitivne društvene promjene.

Kopirati
Drag cursor here to close