312

Mostar: Povećao se broj korisnika Javne kuhinje

Alen Kajtaz, tajnik Crvenog križa, kaže da je u odnosu na siječanj 2017. godine broj korisnika, i to službeni, povećan za 12 posto.
Lifestyle / Flash | 23. 01. 2018. u 09:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službeno, na popisu ih je 312, ali je broj korisnika Javne kuhinje Mostar, koja djeluje pod okriljem Crvenog križa Grada Mostara, znatno veći, još od trenutka kada ih je više od 200 “precrtao” Centar za socijalni rad, jer nisu ispunjavali stroge kriterije, piše Dnevni avaz.

Veliki troškovi

Među njima je mnoštvo onih koji imaju minimalnu mirovinu, a koju, uglavnom, potroše na lijekove. Ima i onih koji rade, ali kojima, kad od svojih primanja poplaćaju sve račune, rate za kredite, školske potrebe za djecu, za hranu ne ostane ništa.

Alen Kajtaz, tajnik Crvenog križa, kaže da je u odnosu na siječanj 2017. godine broj korisnika, i to službeni, povećan za 12 posto.

Kajtaz se nada da će gradski proračun uskoro biti donesen. O drugom scenariju ne smije ni razmišljati. Jer, kako kaže, jedine zalihe hrane koje imaju su kurbansko meso.

''Sve se ostalo nabavlja svakodnevno. Naših 57 posto potreba financira se iz proračuna Grada, odnosno mjesečna dotacija je 18.542 KM. Stoga se iskreno nadam da u vezi s donošenjem proračuna, pogotovo zato što su se stekli svi neophodni uvjeti, neće biti problema'', kaže  Kajtaz.

Uz spravljanje redovnih obroka, njihova zadaća je da svakog mjeseca dostave i pakete s hranom za sedam obitelji, koje zbog udaljenosti nisu u prilici da dolaze u kuhinju svakog dana.

''Također, svim korisnicima, s vremena na vrijeme, kad nam to mogućnosti dozvole, uobičavamo podijeliti pakete s hranom i higijenskim potrepštinama. To smo uradili neposredno prije novogodišnjih praznika'', dodaje Kajtaz.

Uspostavljanje tima

U sljedećih nekoliko dana inicirat će uspostavljanje tima u kojem će biti predstavnici Centra za socijalni rad Mostara, Grada, resornog županijskog ministarstva i zdravstvenih ustanova, čija će zadaća biti obilazak svih sela u okolici Mostara radi sačinjavanja kompletne socijalno-zdravstvene slike.

''Veliki je broj socijalno ugroženih osoba, a za mnoge sustav ne zna. Također, nema svako selu ambulantu i mislim da je takvo nešto prijeko potrebno'', iznosi Kajtaz.

Radovi u objektu

Kajtaz kaže i da su u objektu Javne kuhinje u Sjevernom logoru započeli obnovu toaleta, a ističe i da je oprema u kuhinji stara punih deset godina te da je, iako je u prilično dobrom stanju, ipak neophodna zamjena određenih dijelova, što iziskuje dodatne troškove.

''Poražavajuće je da su nam sredstava od Županije za 2017. godinu uplaćena tek prije pet-šest dana'', iznosi Kajtaz.

Kopirati
Drag cursor here to close