Predavanje

U BiH raste broj poremećaja mentalnog zdravlja

Ukoliko promatramo ukupno stanovništvo BiH, možemo vidjeti da su najučestaliji neurotski da stresom povezani somotifotmni poremećaji.
Lifestyle / Flash | 21. 10. 2019. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Filozofskog fakulteta u Mostaru u ponedjeljak je održano predavanje na temu Primjeri dobre prakse u promociji mentalnog zdravlja u zajednici. Predavanje su održale mag. psych. Lana Bogdanović i univ. bacc. psych. Ksenija Kadić uz potporu Udruge studenata psihologije u Mostaru - Mentalist.

Podatci kojima raspolaže Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH pokazuju kako poremećaji mentalnog zdravlja iz godine u godinu rastu. Ukoliko promatramo ukupno stanovništvo BiH, možemo vidjeti da su najučestaliji neurotski da stresom povezani somotifotmni poremećaji. U ovu grupu spadaju anksiozni poremećaji, reakcije na težak stres, prilagođavanje na novo okruženje itd.

''Drugi su po redu poremećaji raspoloženja odnosno afektivni, treći su shizofrenija, na četvrtom mjestu imamo druge mentalne poremećaje i poremećaje ponašanja. Na zadnjem mjestu su mentalni poremećaji uzrokovani psihoaktivnim supstancama'', ističe Bogdanović.

Foto: Bljesak.info / Predavanje 

Najzastupljeniji mentalni poremećaji po dobnim grupama su različiti. Drugi mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja su najzastupljeniji u dobnoj grupi od 7 do 18 godina. U grupi od 19 do 64 godine najučestaliji su neurotski sa stresom povezani somotiformni poremećaji, a u dobnoj grupi 65+ pojavljuje se još demencija kao karakterističan poremećaj za ovu dobnu grupu.

Kako bi se osoba u potpunosti izliječila, ističu kako je potrebno uključiti cijelu radnu okolinu, prijatelje, obitelj što će osobi pomoći u pravilnom liječenju.

Osim predavanja, planirana je i radionica ''Budi ljubazan prema sebi'', čiji cilj je podsjetiti sve da budu ljubazni prema sebi, jer to je ono što najčešće zaboravimo.

Kopirati
Drag cursor here to close