Mister No, Zagor ...

Mostar po prvi put domaćin Festivala stripa

Lifestyle / Flash | 07. 11. 2016. u 08:52 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar će narednog mjeseca, po prvi put, biti domaćin Festivala stripa koji će se, u organizaciji Udruženja ljubitelja ove vrste umjetnosti “MoStrip” Mostar, održati 16. i 17. prosinca.

Ovom manifestacijom će Udruženje ljubitelja stripa, konzumenata, ali i crtača, na velika vrata uvesti strip kao umjetnost u grad Mostar.

Dubravko Šimić, predsjednik Udruženja “MoStrip”, u razgovoru za RDV je otkrio dvodnevni program Festivala, izražavajući nadu da će takav događaj preći u tradiciju u gradu na Neretvi.

"Prvi da je zamišljen kao druženje uz kavu i razgovor s autorima koji će nam doći u goste, a program će trajati od 16 do 20 sati. Manifestacija će se narednog dana upriličiti u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača. Bit će otvorenog tipa, ulaz će bit slobodan za sve posjetioce i ovom prilikom pozivam sve da nas posjete, te možda i pronađu nešto za sebe. Drugog dana će se upriličiti i tribina sa gostima, izložba stripova u vremenskom razdoblju od 10 do 20 sati, te burza stripa sa dobrom ponudom i popustima”, kazao je Šimić.

On je naveo goste koji će sudjelovati na Festivalu, a neki od njih su: Milorad Vicanović Maza koji radi za francuskog izdavača koji je objavio velik broj albuma stripa u Francuskoj, Dražen Kovačević, koji također radi za francuskog izdavača, Renato Vladimir Renki, Enis Čišić i mnogi drugi.

Izdanja većine gostiju su i na našem području objavljena.

“Među gostima će biti i Zoran Pejić, predsjednik Udruge “Deveta dimenzija”, a iza sebe imaju mnoštvo albuma, časopisa, a svojim savjetima su nam puno pomogli”, dodao je Šimić.

Mostar od nedavno ima striparnicu koja se zove “Tarantula”, a vlasnici su i članovi Udruženja “MoStrip”.

Prostorije striparnice su smještene u naselju Centar II, iza Shankly’s puba, a prvi dan Festivala će upriličiti upravo tu. Bitno je napomenuti kako će ‘Tarantula’ osigurati nagrade posjetiteljima Festivala, drugog dana, u Kosači.

“Pored aktivnih članova, tu je još 20 do 30 stripofil ljudi koji dolaze i uzimaju izdanja. Većinom su to starije generacije, ali naš cilj je strip približiti mlađoj populaciji. I ovdje je prisutan jaz među generacijama, a smatram da je za to ‘kriv’ razvitak tehnologije, pa tako mlađu populaciju i ne interesira toliko umjetnost stripa. Mlađima to nije zamjeriti, ali tko jednom zavoli strip, zavoli ga za čitav život. Nadam se da će se našem Udruženju priključiti i mlađi”, kazao je Šimić, te pozvao sve da posjete striparnicu, priključe se Udruzi, te dođu na Festival narednog mjeseca.

Kopirati
Drag cursor here to close