Bez prilika

Mostar: Osobama s Down sindromom se uskraćuje pravo na zaposlenje

Lifestyle / Flash | 21. 03. 2017. u 13:34 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojne mlade osobe s Down sindromom danas su u Mostaru po prvi put u životu dobile priliku raditi.

Naime, Udruga za Down Sindrom Mostar ove godine kroz nekoliko događaja obilježila je Svjetski dan osoba s Down sindromom, a jedna od njih je i suradnja s CM trgovinama u kojima su članovi ove Udruge stjecalio svoja radna iskustva.

''Osobe s Down sindromom žele biti korisni građani, kao i druge odrasle osobe. Njima se ne nudi nikakva druga mogućnost zapošljavanja u BiH i samo je jedna osoba s Downom koja je za stalno zaposlena. U nekim županijama im se čak i uskraćuju prava zaposlenja'', rekao je Igor Ledić predsjednik Udruge Down sindrom Mostar.

Ono što je u svijetu normalno, mi se tek sada za to trebamo izboriti, dodao je Željko Delić tajnik udruge, ističući kako se ova udruga tek uspjela izboriti da im djeca idu osam sati u vrtić, a pred njima je velik put.

''Velik je put pred nama, treba se izboriti i za inkluziju u obrazovanju, asistente u nastavi, i zanimanja u školama za djecu s posebnim potrebama. Istraživanja su pokazala da bi djeca s Downom mogla pohađati 18 zanimanja, a u HNŽ-u oni se mogu školovati za samo tri zanimanja'', poručio je Delić.

Stvari se polako pomjeraju, kaže Ledić, još jednom pozivajući Ministarstvo obrazovanja HNŽ-a da osigura učenicima djeci s invaliditetom asistente u nastavi, i profesionalnu i pravilnu kategorizaciju.

''Nema razumijevanja od strane društva i institucija. Počevši od obrazovanja pa do zapošljavanja. Primjerice postoji Fond za profesionalno zapošljavanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom, ono nudi velika sredstva za samozapošljavanje. Zašto se ti fondovi ne iskorištavaju, ne znam. Dakle oni nude poticaje za plaću, doprinose i edukaciju odnosno nadopunjavanje vještina koje su potrebne za to radno mjesto. Ali kod gospodarstvenika je jako slaba svijest. Evo mi smo putem Koalicije Zajedno smo jači organizirali okrugli stol s gospodarstvenicima i nitko se nije odazvao. Jako je niska svijest o zapošljavanju osoba s Down sindromom i općenito osoba s invaliditetom'', zaključio je Ledić.

''U BiH su promjene u zadnje vrijeme sve značajnije, no potrebno je još jako puno spoznaje saznanja društvene zajednice, upornosti roditelja, stručnjaka i samih osoba s Downom kako bi se dobra iskustva iz svijeta više prenosila i pokazala kroz učenje rad socijalno druženje i druge aktivnosti'', zaključuje Ledić.

 Iz ove udruge su pozvali sve prisutne da danas posjete poslovnice CM-a i uvjere se u mogućnosti osoba s Down sindromom, ali i da tijekom dana posjete njihovu udrugu upoznaju se s njihovim radom i članovima. Također, današnji dan je obilježem diljem cijele države, a Široki Brijeg i Čapljina su se prigodnim akcijama pridružile obilježavanju.

Inače, svake godine 21. ožujka obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindromom. Down sindrom je najčešći genetski poremećaj koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Prosječno jedno od 650 novorođene djece u svijetu se rađa s sindromom Down.

Od 2012-te godine ovaj datum je uvršten u UN-ove važne datume, pa se tim povodom održavaju konferencije u UN-u u New Yorku.

Kopirati
Drag cursor here to close