Pink shirt day

Mostar obilježio Pink Shirt Day

Lifestyle / Flash | 24. 02. 2016. u 14:22 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici osnovnih i srednjih škola Mostara danas su na Španjolskom trgu UNICEF-ovom himnom "Ne rugaj se", te recitacijama i plesom prvi put obilježili Dan ružičastih majica.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, koji se obilježava zadnje srijede u veljači, program je prevencije vršnjačkog nasilja.

Ideja je nastala u Kanadi u znak prosvjeda na incident koji se dogodio u školi Nova Scotia. Na taj dan, u cijeloj zemlji se organiziraju razne aktivnosti, kako po školama tako i na radnim mjestima, te se nose ružičaste majice kao simbol borbe protiv nasilja među vršnjacima.

Fotogaleriju obilježavanja Pink shirt day sa Španjolskog trga i ispred VI O.Š. možete pogledati ovdje.

Obilježavanje Dana ružičastih majica pokrenulo je Vijeće učenika Srednje ekonomske škole 'Joze Martinovića', a onda su je podržale i ostale škole u Mostaru, među kojima i Osnovna škola za djecu s posebnim potrebama.

Po riječima Antonije Mustapić, pedagoginje u Srednjoj ekonomskoj školi 'Joze Martinovića', u školama postoji tzv. protokol o postupanju u slučaju nasilja u školama koji uz definiciju nasilja propisuje i obveze nadležnih državnih tijela, odnosno odgojno-obrazovne ustanove, centra za socijalnu skrb i policije kao i načine suradnje tih tijela.

Također je ustvrdila kako nastavno osoblje ulaže maksimalan trud u edukaciju u prevenciji nasilja, kao i u komunikaciju s djecom.

Neke procjene govore da je svako četvrto dijete žrtva nasilja, bilo fizičkog bilo sve prisutnijeg internetskog zlostavljanja, koje podrazumijeva ismijavanje, nazivanje pogrdnim imenima i geste sa seksualnim značenjem.

Pink shirt day je obilježen i u mostarskoj VI osnovnoj školi gdje su djeca likovnim i literarnim radovima skrenula pažnju na sveprisutno vršnjačko nasilje.

Kako su istaknule nastavnice ove škole, cilj je bio da se skrene pažnja na ovaj problem, te da se čitava zajednica pokrene kako ne bi dolazilo do zlostavljanja djece.

Učenici od šestog do devetog razreda ove škole su napravili i mini izložbu koja je postavljena u učionicama škole, a ubrzo (moguće već narednog tjedna) se očekuje postavka izložbe u Centru za kulturu Mostar kako bi veći broj ljudi mogao vidjeti kako djeca vide vršnjačko nasilje.

Također, Pink shirt day u ovoj školi je obilježen na način da je veliki broj djece i nastavnog osoblja nosio dio odjevnog predmeta u ružičastoj boji. Čitav niz aktivnosti (radionice, predavanja, izložba) provodio se tijekom ovog mjeseca u VI O.Š., a u kojima je sudjelovao veliki broj djece.

 

Kopirati
Drag cursor here to close