Trans pokret

Mostar obilježio Međunarodni dan sjećanja na transrodne osobe

Lifestyle / Flash | 20. 11. 2016. u 16:33 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 20. studenog, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve transfobije, grupa aktivistica oblijepila je prometnije ulice u gradu Mostaru naljepnicama u bojama zastave trans pokreta.

Na naljepnicama su ispisane poruke kojima se htjelo ukazati na status trans osoba u Bosni i Hercegovini – od potpunog društvenog zanemarivanja do fizičkog nasilja koje nerijetko završi smrću trans osoba. Upravo je zato jedna od poruka glasila: "Svakih 36h jedna trans osoba bude ubijena!“ "Koliko vrijedi trans* život?", pitanje je za slučajnog prolaznika na mostarskim ulicama. "I mi imamo pravo na život", "Ne reagiraj nasiljem na ono što ne razumiješ" i druge su poruke kojima se želi ukazati na društvenu transfobiju koja je nekima svakodnevica s kojom žive, a ne samo jedan dan u godini kada se prisjećamo žrtava transfobije.

Ove godine na europskom tlu je ubijeno 295 transrodnih, transseksualnih i rodno-varijantnih osoba koje su žrtve zločina iz mržnje. Ne zna se točan broj žrtava transfobije u Bosni i Hercegovini s obzirom da zločini iz mržnje nad trans osobama nisu dio zvanične statistike u BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close