Inicijativa ZAJEDNO za bolje sutra

Mostar: dm uručio donaciju za zelenu oazu u SRC Dračevice

Nakon Trebinja i Mostara, dm će u narednom periodu uručiti donacije za podršku u realizaciji preostala četiri ekološka projekta.
Lifestyle / Flash | 24. 01. 2020. u 17:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženju ''Korak naprijed'' iz Mostara kompanija dm danas je uručila donaciju za realizaciju projekta ''Formiranje, razvijanje i zaštita zelene infrastrukture u SRC Dračevice''.

Ovaj ekološki projekt jedan je od ukupno šest odabranih iz cijele BiH čiju realizaciju će dm podržati u okviru društveno odgovorene inicijative ZAJEDNO za bolje sutra, pokrenute s ciljem očuvanja, uređenja i zaštite okoliša.

Sadnjom drvoreda i uspostavljanjem sustava za navodnjavanje te postavljanjem korpi za otpatke u ovom sportsko-rekreacijskom centru, udaljenom 10 kilometara od centra grada, planirano je da djeca i mladi kvalitetno provode vrijeme te da nauče živjeti sa prirodom, čuvaju je i vole.

Pretvaranjem sadašnjeg betonskog kompleksa u zelenu oazu, posebno u ljetnim mjesecima kada vladaju velike vrućine, drvored će osigurati hladovinu, a tako i bolje uvjete za igru i sportske aktivnosti.

Predsjedniku Udruženja ''Korak naprijed'', Amaru Džihi, ček donacije u iznosu od 4.516 KM, uručila je Dunja Medić, poslovotkinja dm prodavnice u Mostaru, koja je tom prilikom kazala:

''Podrškom lokalnim projektima u našim zajednicama širom BiH želimo pomoći unapređenje životnog standarda te utjecati na povećanje svijesti stanovništva o važnosti brige o okolišu i životnoj sredini. Vjerujemo kako će nakon implementacije projekta boravak u kompleksu SRC Dračevice svima, ne samo mladima već i starijim osobama koje često dovode djecu na igru, biti značajno ugodniji. Osim pozitivnog utjecaja na ljude, očekujemo da će se njegovim ozelenjivanjem osigurati i prostor za život pojedinih ptica koje će naći stanište u krošnjama zasađenog drveća.''

Implementacija projekta podrazumijeva prethodno čišćenje i pripremanje terena za sadnju, a u samoj realizaciji sudjelovali bi članovi udruženja, pretežno mladi, kojima će aktivnosti na uređenju biti prilika za lijepo druženje, ali i da nauče više o zaštiti okoline. Završetak realizacije projekta očekuje se najkasnije u travnju 2020. godine.

''Naše udruženje broji 48 članova i u dosadašnjem radu na unapređenju zaštite životne sredine i prirodnih bogatstava te edukaciji građana o važnosti očuvanja prirode, aktivnosti smo realizirali vlastitim sredstvima i radom. Stoga je podrška kompanije dm na ovom projektu veliki podstrek našim članovima i bit će im dodatna motivacija za rad na terenu.

Realizacija našeg projekta ''Formiranje, razvijanje i zaštita zelene infrastrukture u SRC Dračevice'' dodatno će doprinijeti urbanizaciji ove prigradske lokacije, koja svakim danom broji sve više stanovnika'', kazao je Amar Džiho, predsjednik Udruženja ''Korak naprijed''.

Foto: PR / Mostar: dm uručio donaciju za zelenu oazu u SRC Dračevice

Nakon Trebinja i Mostara, dm će u narednom periodu uručiti donacije za podršku u realizaciji preostala četiri ekološka projekta:

''Banjalučka gradska bašta kao inspiracija za nov način života'' Udruženja građana ''Gradske bašte'' iz Banje Luke, projekt Općine Neum ''Čišćenje neumskog podmorja'', ''Tu živim – to cijenim'' od PD ''Koprivnica Bugojno'' te projekta Općine Lukavac ''Uređenje školskog parka u Lukavcu''.

Kopirati
Drag cursor here to close