Sačuvajte ih

Mliječni zubi mališana mogu im spasiti život

Znanstvenici preporučuju da roditelji čuvaju mliječne zube svoje djece jer će u budućnosti iz njih moći izvući matične stanice koje već danas spašavaju živote.
Lifestyle / Flash | 03. 03. 2020. u 19:56

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neki roditelji će sačuvati mliječne zubiće koji su ispali njihovoj djeci, i iako pojedinci to smatraju u najmanju ruku čudnim, Brightside je pronašao niz razloga zbog kojih je to zapravo korisno.

Naime, tvrde kako znanstvenici preporučuju da roditelji čuvaju mliječne zube svoje djece jer će u budućnosti iz njih moći izvući matične stanice koje već danas spašavaju živote.

Svaki organizam sastoji se od sitnih čestica koje nazivamo stanicama. Naše tijelo se od njih sastoji jednako kako se kuća sastoji od cigli. Stanice dijelimo u tri grupe i svaka od njih ima različitu funkciju. Matične stanice su osnova iz koje će se kasnije razviti ta tri tipa stanica.

Stanice krvi rastu i razvijaju se u koštanoj srži, spužvastom i mekom koštanom tkivu. Matične stanice mogu se izuzeti iz zuba kao i iz drugih dijelova kosti. No kako bi te matične stanice iz zuba bile korisne, valja ih spremiti na odgovarajući način. Stručnjaci koriste nekoliko različitih tehnologija za očuvanje i kasniju proizvodnju matičnih stanica.

Matične stanice mogu stvoriti bilo koji tip stanice u tijelu. Zato mogu zamijeniti one koje su oštećene. Istraživanja pokazuju da matične stanice čak mogu pomoći u borbi protiv karcinoma. U tijeku su brojne studije koje istražuju potencijal matičnih stanica i njihovu ulogu u liječenju bolesti.

Tako zube svojih mališana možete ponuditi za različite naučne projekte, možda čak i za buduće projekte vašeg djeteta. Svaki genijalac mora negdje početi. Na primjer, možete zajedno istražiti utjecaj šećera i gaziranih pića na zub koji je ispao. Ako vam se ta ideja ne sviđa, zub možete baciti ili ga zakopati u vrtu.

Kopirati
Drag cursor here to close