Pošast modernog doba

Mladi riskiraju živote kako bi snimili atraktivan selfie

Nevjerojatno je što su sve mladi ljudi, pa i djeca, koji su “opsjednuti” društvenim mrežama, spremni učiniti kako bi snimili što bolji i spektakularniji selfie.
Lifestyle / Flash | 14. 10. 2017. u 20:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djeca sve češće riskiraju vlastiti život zbog pokušaja napraviti selfie na neobičnom i opasnom mjestu, upozoravaju stručnjaci. Zbog tog fenomena bolnice u regiji pune su djece sa slomljenim nogama i rukama, teškim opeklinama, ubodima od šiljaka, a neki su čak za dlaku izbjegli smrt.

Situacija je sve alarmantnija jer djeca više ne biraju ni vrijeme ni mjesto gdje će snimiti selfie pa se tako penju na visoke ograde, skaču po vlakovima, pale vatru i gutaju dim..., a to su samo neke od suludih ideja kojima pribjegavaju radi kojeg “lajka” više.

U travnju je dvoje mladih ozlijeđeno na željezničkom stajalištu u Kozarcu kod Prijedora. Popeli su se na jedan od napuštenih teretnih vagona želeći napraviti selfie. Međutim, strujni udar ih je odbacio na prugu.

Posljednji slučaj dogodio se u Hrvatskoj. Naime, dvije maloljetne prijateljice otišle su u nedjelju poslijepodne “malo istraživati” i penjati se po stijenama iznad Duća, pri čemu je 12-godišnjakinja pala sa stijene i pri padu zadobila potres mozga i prijelom natkoljenice, piše Večernji list. Prema neslužbenoj priči, djevojčica se popela na liticu i, hodajući unatrag, željele snimiti što spektakularniji selfie kako bi se mogla pohvaliti na društvenim mrežama. Nažalost, u jednom je trenutku “izgubila tlo pod nogama” i pala u ponor dubok oko osam metara.

''Upravo je nevjerojatno što su sve mladi ljudi, pa i djeca, koji su “opsjednuti” društvenim mrežama, spremni učiniti kako bi snimili što bolji i spektakularniji selfie. U takvim slučajevima nema nikakve psihopatologije, tu je riječ o trendu i o adrenalinu. U pitanju je vrlo opasan trend, odnosno želja da se ima selfie koji nitko drugi nema. Apsolutno se radi o zabrinjavajućoj stvari koja će u budućnosti biti i izraženija'', kazao je medijima dr. Tomislav Franić, specijalist dječje psihijatrije iz KBC-a Split.

Najviše stradavanja djece zabilježeno je u Srbiji. Zbog ozljeda prilikom snimanja selfieja sve je više pacijenata u Urgentnom centru, ali i u Univerzitetskoj dječjoj klinici u Beogradu.

''Nedavno sam imao pacijenticu, srednjoškolku, koja se nabola na velike šiljke jer je selfie željela snimiti na ogradi kuće. Tu je i već poznati slučaj dječaka koji je usne namazao uljem pa ih zapalio, želeći svima pokazati kako je on gutač vatre. Jedan osnovac je za dlaku izbjegao smrt kada je preskakao terase na drugom katu zgrade dok je u ruci držao telefon i sve to fotografirao'', ispričao je za Informer pedijatar dr. Saša Milićević.

Kopirati
Drag cursor here to close