Vodite više računa o djeci

Mladi oštro - pita li nas itko išta?

''Ne priča o važnim stvarima koje utiču na naše zdravlje''
Lifestyle / Flash | 21. 11. 2020. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladi u Bosni i Hercegovini poručili su nadležnima da vode više računa o djeci.

Naime, UNICEF u Bosni i Hercegovini je u petak obilježio 20. studeni Svjetski dan djeteta, a na online obilježavanju javile su se tri djevojke, sestre Ema i Sarah Agić i Aida Vehabović.

''Dobile smo priliku da vam pošaljemo poruku u ime mladih u Bosni i Hercegovini i želimo iskoristiti priliku da vam kažemo šta je to mladi što žele promijeniti ali i kako to mi, kao pojedinci, možemo promijeniti bitne stvari u našoj državi. Poruku koju šalju djeca i mladi je da nadležni treba da vode više računa o djeci'', poručile su sestre Agić.
 
Kažu, da trenutno živimo u okolnostima u kojim je zdravlje ljudi, pa i djece i mladih potpuno okupirano COVID-19 pandemijom, no djevojke poručuju da se ne priča i o drugim stvarima važnim stvarima koje utiču na naše zdravlje.

Nitko nas ne pita...

''Nitko nas ne pita kako nam je u izolaciji, pada li nam teško to što smo odvojeni od svojih vršnjaka, patimo li zato što nemamo više socijalnog kontakta kakvog smo nekada imali.

Također nitko više ne priča ni o zagađenju koje nas ponovno okružuje i koje utiče na naše zdravlje, pogotovo zdravlje mladih koji trebaju naslijediti ovu zemlju'', kažu djevojke ističući da su djeca maske nosila i prije korone, prošle godine i godine prije toga.



''Kažu nam boravite što više vremena na otvorenom, ali mi ni ne možemo izaći radi korone, a sada kako dolazi zima i zagađenja, što god da uradimo, narušavamo svoje zdravlje mentalno ili fizičko.  Možemo izaći na planine i izvan grada ali kada malo bolje razmislimo, nemaju svi takve mogućnosti. Za smanjenje zagađenja može svako od nas pojedinačno da napraviti ali, mi smo istraživale i saznale da je najpotrebnija volja države'', rekle su djevojke govoreći da su saznale da se u susjednim zemljama daju poticaji za kupovinu električnih automobila.

Cilj im je kaže, smanjiti broj automobila na cesti, a pogotovo starih modela koji zagađuju.

''Sve tvornice i dimnjaci moraju imati filtere, zgrade se moraju graditi tako da ne sprečavaju protok zraka u gradovima i da budu energetski efikasne. Treba graditi više parkova i saditi sve više drveća. Iako je vrijeme za ozbiljnu akciju davno došlo, mi pozivamo sve – nadležne i odgovorne da krenu sa radom SAD. Ako počnemo sad, sigurno ćemo imati čistiji zrak za 10 godina'', rekle su sestre Agić dodajući da zdravlje nije samo higijena ruku, niti psihičko zdravlje. Zdravlje je i čist zrak.

Kroz prozor vidim samo smog

''Zagađenje je strašno. nisam mogla izaći sa svojim prijateljima u šetnju. Kada pogledam kroz prozor vidim samo maglu i smog. Koristite bicikla i gradski prijevoz, ne automobile. Za budućnost nam je potreban čist zrak'', poručile su sestre javnosti i političarima.

Aida Vehabović, iz Kaknja, zahvalila je što je dobila priliku da govori u ime mladih i djece, u Bosni i Hercegovini, te je odmah na početku zamolila da za djecu i mlade osobe osmisle obrazovanje da u njemu bude više prilika i mogućnosti da prepoznaju svoje talente, da lakše otkriju što je to žele da rade i što je to što žele biti, bez obzira na mjesto rođenja, bez obzira da li su rođeni u velikom ili malom gradu, ili tek nekom naselju.

''Jer znate, čini mi se da je jedini razlog što danas ovdje i pred vama govorim, neka slučajnost koja je meni omogućila da otkrijem da je gluma moj poziv, već sad. Umjetnost je jedna od prvih stvari koja me je privukla i koju sam ja zapazila. Gluma je za mene prostor u kome se osjećam slobodno, ponosno, sretno i uspješno.

Slobodno - jer je gluma svijet u kome zajedno sa drugim ljudima na sceni stvaram - dešavanja, razgovore, priče.  Ponosno - jer kada sam na sceni osjećam u sebi kao da sam dijete koje se igra  svojom omiljenom igrom i igračkom. Ja volim glumu jer baš na sceni mogu da se igram, eksperimentišem, i najvažnije - mogu da ostvarujem svoje snove.


Jednu glumicu su pitali „Da li se kaješ što nisi postala pjevačica?“. Ona im je odgovorila: ”Kada sam na sceni i kada glumim mogu biti i pjevačica, igračica, doktor, učiteljica – bilo šta. Gluma je jedna stvar u kojoj možeš da radiš i stvaraš  i oživljavaš duše, stvari, predmete..'', rekla je Aida još jednom moleći sve koji mogu utjecati na sadašnjost i budućnost djece i mladih u Bosni i Hercegovini, da pomognu da ostvare svoja prava, i da omogućite uvjete u kojima će moći da ostvariti svoje snove.

Omogućite nam prilike

''Molim vas da nas podržite i da omogućite da živimo slobodu i ponos, onako kako ih ja živim kad sam na sceni. Svako dijete, i svaki tinejdžer treba da dobije priliku da prepoznaje i da ostvaruju svoje snove. Učite nas i u školi da svako dijete ima svoja prava. Ustručavala sam govoriti o COVID 19, ali opet moram spomenuti, kada ne bi bilo korone sigurno bi sve bilo lakše. Jer mi se čini da se jasnije vidi sve što nam nedostaje, i sve što nije bilo dobro i prije korone'', rekla je djevojčica, ponovno moleći sve da se potrude da ovaj svijet bude pravedniji i bolji za sve nas podjednako, bez obzira na to tko smo, kako se zovemo, tko su nam roditelji, odakle smo, što sanjamo.

''Lično, nadam se da će se bar nešto promijeniti, i da će puno više ljudi  dolaziti u pozorište da gledaju predstave. Voljela bih da puno više komuniciramo, i da nemamo distancu, da se družimo kao prije, i više nego prije. Tužno je vidjeti dijete koje ne može vidjeti svoju baku i deku jer je korona ta koja distancira ljude. Nedostaje nam mnogo toga, naprimjer, da se svi okupimo u razredu i da nema nikakvih grupa, jer je za nas to jako teško, jer nema druženja kao prije, nema osmijeha kao prije, nema ni profesora da kaže glasno TIŠINAA!!!! Sada je ovako i onako tišina. Molim vas, omogućite nam priliku da ispunimo tišine, pomozite da osmislimo bolji svijet u kome će svako dijete i mlada osoba ispuniti svoja prava i svoje snove'', pozvala je Aida nadležne ali i sve nas odrasle, koji svojim malim promjenama u svakodnevnim životima možemo napraviti mali korak.

Kopirati
Drag cursor here to close