Vizija

Mladi Mostara uz pomoć arhitektica osmislili skate-park kakav treba gradu

"Skate park je zamišljen da simulira elemente street ili uličnog skateboardinga, ali postoje i tranzicijski elementi poput brežuljkaste staze i mini rampe. Projektiran je tako da ispunjava potrebe naprednih skatera, ali i početnika''
Lifestyle / Flash | 27. 08. 2021. u 18:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu projekta „The Future of Public Spaces“ održana je radionica na kojoj su mladi iz Mostara uz pomoć arhitektica osmislili skate park kakav bi jednog dana mogao da nađe svoje mjesto u gradu.

Naime, radionicom ''Vizija skate park'' okončana je prva faza projekta sa ciljem da Mostar jednog dana dobije skate park i da se time osnaži street art scena grada i urbana kultura.

Mostarski skejteri u nedostatku adekvatnog prostora koriste javni prostor i površine za tzv ''street skate'', a realizacijom jednog ovakvog projekta, omogućila bi se ne samo njima nego i budućim naraštajima odgovarajući prostor za skejtanje, druženje i formiranje jedne nove scene u gradu.

Radionica je okupila odličnu, entuzijastičnu ekipu mladih skejtera i arhitekata/ica. Zajedno su radili na mapiranju potencijalnih lokacija za skate park, odabrali prostor koji bi mogao poslužiti kao primjer za izradu parka, analizirali isti, te konačno napravili idejno rješenje, viziju skate parka.

"Skate park je zamišljen da simulira elemente street ili uličnog skateboardinga, ali postoje i tranzicijski elementi poput brežuljkaste staze i mini rampe. Projektiran je tako da ispunjava potrebe naprednih skatera, ali i početnika, što znači da je njegov sadržaj odličan za rast i razvoj svih razina vještina, te bi se u njemu mogla održavati natjecanja na amaterskoj i profesionalnoj razini. Iako su elementi u skate parku prilagođavani nepravilnom obliku terena, te drveću i zelenim površinama, uspio se ostvariti protok (flow) i funkcionalna povezanost između svakog elementa.

Foto: Privatna arhiva / Mladi Mostara uz pomoć arhitektica osmislili skate park kakav treba gradu

Osim potreba skejtera, također se osigurao i prostor za publiku na već postojećim rubnim dijelovima parka. Samim time što se park nalazi u centru grada, a uklopljene su i zelene površine, odličan je primjer inovacije kako sa sportskog, tako i ekološkog aspekta. Nedvojbeno bi implementacija projekta rezultirala popularizaciji skateboardinga na lokalnoj i regionalnoj razini, a sam način izvedbe kao primjer u svijetu sa gledišta spoja održivosti i funkcionalnosti." objasnili su sudionici.

Radionicu je organizirao Street Arts Festival Mostar u okviru „The Future of Public Spaces“ a u partnerstvu sa Udruženjem For A.

Voditeljice radionice su arhitektice Esma Šantić i Enida Šetka iz Udruženja For A.

Ova aktivnost je realizirana u okviru ''The Future of Public Spaces'' koncepta uz podršku programa “Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative” (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Kopirati
Drag cursor here to close