Bogati i slavni i korona-zabave

Mjere ne vrijede za sve: Snimili ekskluzivne večere s predstavnicima visokog društva

No usred lockdown-a novinari TV postaje M6 donose izvještaj koji pokazuje da se baš svi ne drže pravila.
Lifestyle / Flash | 07. 04. 2021. u 13:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treći pandemijski val je zapljusnuo Europu. U mnogim dijelovima kontinenta vrijede stroge mjere zatvaranja. Okupljanja su zabranjena. No to očito ne vrijedi za sve. Mali pregled.

Od velike subote u Francuskoj je na snazi policijski sat: tko se bez nekog vrlo važnog razloga između 19 i 6 sati nađe na ulici riskira globu od 135 eura. Višestruke prijestupnike očekuju još više kazne. Restorani u zemlji Haute Cuisine su zatvoreni već pet mjeseci.

No usred lockdown-a novinari TV postaje M6 donose izvještaj koji pokazuje da se baš svi ne drže pravila. Skrivenom kamerom su snimili ekskluzivne večere s predstavnicima visokog društva. „Na večerama je bilo i ministara“, kaže jedan od organizatora ovih zabranjenih okupljanja.

Skrivena kamera prati odlazak na tajnu večeru u „privatni klub“, luksuzna dvorana. Portir kaže: „Ovdje Vam maske nisu potrebne. Ovdje nema koronavirusa.“ Dobrovoljno nošenje maske je čak nepoželjno. Ove večeri ekskluzivni gosti, čija lica su u TV prilogu učinjena neprepoznatljivima, za večeru plaćaju, ovisno o broju sljedova, od 16 do 490 eura.

"Dajte nam imena"

Da se pripadnici višeg društva zabavljaju uz jastoga i šampanjac dok je na intenzivnim odjelima francuskih klinika kritično, je već skandal za sebe. No jesu li među gostima na zabranjenoj večeri zaista bili i ministri? Mnoge Francuskinje i Francuzi to žele znati i zato su po društvenim mrežama pod hashtagom #OnVeutLesNoms (Mi želimo imena) pokrenuli potragu za istinom. Preko uskrsnog vikenda se pod ovim hashtag-om skupilo preko 100.000 vijesti.

Za sada na vidjelo dana nisu izašla nikakva imena. Otkriven je organizator ovog zabranjenog domjenka, vlasnik luksuzne palače Vivienne Pierre-Jean Chalençon. On sam se preko svog odvjetnika distancirao od izjave u TV izvještaju da je na zabranjenim večerama bilo i ministara. "To je bila prvoaprilska šala", poručuje on.

Poznat je i kuhar koji stoji iza gastronomske ponude. Očito je organizatorima teško organizirati anonimnost ili su jednostavno pretašti da bi se držali u tajnosti. Poznati kuhar Christophe Leroy pozirao je još u veljači s gostima na jednoj od zabranjenih večera. Na fotografiji zaštitne maske nose samo konobari u pozadini. Društvenim mrežama kruži pozivnica na kojoj Leroy poziva na kavijar i šampanjac u palaču Vivienne.

Vlasnik palače Vivienne Pierre-Jean Chalençon - francuski High-Society

Pokrenuta istraga

Pariški državni odvjetnik Remy Heitz najavio je istragu kako bi se utvrdilo jesu li na ovim večerama bila kršena higijenska pravila i da se otkriju organizatori i sudionici. Vlasnik palače Vivienne je u jednoj starijoj snimci naveo glasnogovornika vlade Gabriela Attala kao jednog od sudionika zabranjenih večera što je ovaj u međuvremenu demantirao. Više ministara je u međuvremenu javno dalo do znanja da se članovi vlade "drže pravila".

Slučaj večere u palači Vivienne nije jedini primjer nepoštivanja zabrane okupljanja. Mediji su iscrpno izvještavali o novogodišnjem slavlju s preko 2.500 sudionika u Bretagni. Ili slučaj jednog vlasnika restorana u Nizzi koji je jednostavno odbijao zatvoriti restoran i primati goste.

Na europskoj razini je već jedan političar, mađarski EU zastupnik Jozsef Szajer podnio ostavku nakon što je otkriveno da je usred lockdowna sudjelovao na jednoj zabavi (belgijski mediji govore o "orgiji") na kojoj se naravno nitko nije pridržavao epidemioloških mjera.

Ni Njemačka nije pošteđena

Njemački kršćansko-demokratski političar Klaus-Peter Willsch nije bio tako konzekventan i odbio je položiti svoj zastupnički mandat u Bundestagu nakon što su u javnost procurile slike s proslave njegovog 60. rođendana s gostima koji se ne drže pravila.

Svoje mjesto u parlamentu savezne pokrajine Brandenburga zadržao je i zastupnik desno-populističke Alternative za Njemačku Daniel Freiherr von Lützow iako je njegov prijestup još gori. On je prijetio policajcima koji su došli nakon prijave susjeda da se u stanu pokrajinskog zastupnika održava zabava. Sada ovaj političar za vratom nema samo prijavu zbog organiziranja zabave nego i zbog prijetnje službenoj osobi.

Treći u nizu njemačkih političara koji se baš ne drže striktno pravila koje su sami donijeli je ni manje ni više nego ministar zdravstva Jens Spahn. Sporna u njegovom slučaju je jedna večera s donatorima koji su tijekom večere donirali 9.999 eura u korist Kršćansko-demokratske unije. Pikantni detalj: da je doniran samo jedan euro više, CDU bi bio prisiljen objaviti imena donatora. Ovako su sudionici večere, na kojoj su se, prema navodima CDU-a, svi pridržavali mjera higijene, ostali nepoznati. Još jedan pikantni detalj vezan uz ovu večeru: sam Spahn je dan nakon večere pozitivno testiran na koronavirus, prenosi DW.

 

Kopirati
Drag cursor here to close