Livanjski kraj

Minusi zaledili i Buško jezero

Lifestyle / Flash | 08. 01. 2017. u 12:18 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekstremni minusi doveli su ovih dana i do djelomičnog zaleđivanja Buškog jezera koje je prekrio led te izgleda kao ogromna ledena pista. Matej Škorić je snimio nekoliko prelijepih fotografija zaleđenog jezera. 

Buško jezero se nalazi između općina Livno i Tomislavgrad. Smješteno je u južnom dijelu Livanjskog polja omeđeno Kamešnicom kao prirodnom branom te sagrađenim umjetnim branama. Ovo jezero je poznato kao raj za ribolovce.

Jezero ima nadmorsku visinu od 716 metara, dugo je 13,5 km, a široko oko 7,2 km. Dubina doseže i do 16 metara na pojedinim mjestima. Površina ovog umjetnog jezera iznosi nevjerovatnih 55,8 km kvadratnih metara.

Izgrađeno je 1974. godine, a njegova izgradnja je trajala sedam godina. Cilj izgradnje ovog hidroakumulacionog diva bio je navodnjavanje visoravni, ostalog dijela livanjskog polja, te povećanje uspješnosti uzgoja bilja te razvoj stočarstva. Naravno glavni cilj je stvoriti veliku akumulaciju vode koja će služiti kao rezerva hidroelektrani Orlovac ( Sinj – Hrvatska) u slučaju manjka vode za vrijeme ljetnih suša.

Prostor današnjeg jezera prije njegove izgradnje činile su livade i pašnjaci (veći dio polja) koji su osiguravali sijeno za stoku i ovce, dok su bliže naseljima bile smještene oranice na kojima su se uzgajale razne žitarice i povrće. Za vrijeme velikih jesenskih i zimskih kiša polje je većim dijelom bilo poplavljeno a zimi i zaleđeno. Kad bi se led sa dolaskom proljeća otopio na ovom polju bi se pojavilo veliko blato pa je i polje dobilo naziv Buško blato.

Zanimljivo je da je, prema narodnom kazivanju, nekada ovdje bilo jezero. Legenda kaže da je, dok je Buško Blato bilo prvobitno jezero, neka kraljica dala načiniti nasip od jugozapada prema sjeveroistoku tako da je veliki dio polja osušila. Priča spominje kraljicu Bugu (odatle naziv Buško), a kraljica Buga sestra je petorice prve hrvatske, po predanju, poznate braće: Kluku, Lobelu, Muhlu, Kosencu i Horvatu, te sestri Tugi. Ovih sedmero Hrvata poveli su narod Hrvata iz njihove pradomovine na prostore BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close