Idealne kućne biljke

Minimalna briga: Izdržljive biljke koje ne trebate često zalijevati

Postoje izdržljive biljke za koje ne morate biti profesionalni cvjećar da bi vam napredovale.
Lifestyle / Flash | 26. 04. 2021. u 21:26 M.C. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neke sobne biljke trebaju puno pažnje, druge pak malo manje. No, svakoj je potrebna voda kako bi mogla rasti i napredovati. Previše vode obično je štetno za kućne biljke. Prekomjerno zalijevanje može uništiti korijen biljke, te ona vrlo brzo propada.

Postoje izdržljive biljke za koje ne morate biti profesionalni cvjećar da bi vam napredovale. U nastavku ćemo navesti biljke koje nije potrebno zalijevati više od dva puta mjesečno i koje uz minimalno truda mogu rasti.

Kaktusi

Kaktusi su poznati kao biljke kojima je potrebno jako malo vode. Oni žive u gotovo suhim uvjetima i nije ih potrebno zalijevati više od jedanput mjesečno.

U zimskim mjesecima možete kaktuse zaliti čak i jednom u mjesec i pol dana. Kako bi kaktus rastao potrebno ga je staviti na djelomično zasjenjeno mjesto s normalnom sobnom temperaturom.

Foto: Pixabay / Sadnja kaktusa

Juka

Juka je popularna i nezahtjevna biljka koju mnogi nazivaju i drvo života. Postoji više od 50 vrsta ove izdržljive biljke koja potječe iz pustinjskih područja Sjeverne i Srednje Amerike. Kako bi što bolje rasla potrebno ju je staviti na svijetlo i osunčano mjesto.

 
 
 
Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

Ein Beitrag geteilt von Toukipic (@toukipic_producteur_de_cactus)

Ljeti ju možete staviti i na balkon, ako je dovoljno osunčan. Ako je previše hladno ili je pretamna prostorija listovi ove biljke počnu opadati. Zalijevanje jednom do dva puta tjedno je i više nego dovoljno. Zimi se preporučuje zalijevanje jednom do dva puta mjesečno.

Aloe Vera

Klasik među sobnim biljkama je aloe vera. Ona može preživjeti s jako malo vode, točnije preporučuje se njezino zalijevanje svaka dva tjedna. Aloe Veru karakteriziraju gusti, mesnati listovi koji čuvaju vodu. Ako su listovi premekani to je znak da je biljka dobila previše vode.

Tijekom hladnijih mjeseci potrebno ju je zalijevati samo jednom mjesečno. Ova biljka voli puno svjetla, a možete ju staviti i na izravno sunce. Idealno za ovu biljku je da je temperatura zraka iznad 20 stupnjeva.

Foto: Ilustracija  / Aloe Vera


Stablo novca

Stablo novca, drvo žada, pareša su neki od naziva ove jako zahvalne biljke. Ona pripada sukulentima, te ne podnosi previše vode. Preporučuje se zalijevanje tijekom zimskih mjeseci jednom u tri tjedna, dok je ljeti to potrebno činiti tek kad je zemlja u saksiji skroz suha.

U slučaju da je previše zalijevate listovi biljke će postati smeđe boje i otpasti. Stablo novca voli svjetlost, te se u ljetnim mjesecima preporučuje da ga iznesete vani. Biljku treba staviti na mjesto na kojemu nije direktno izložena zrakama sunca, kako joj sunce ne bi spržilo listove.

 
 
 
Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

Ein Beitrag geteilt von Plantas que cultivo em apto ☘ (@minhacasabotanica)

Kopirati
Drag cursor here to close