Invazija

Milijuni leptira ''napali'' dva grada

Lifestyle / Flash | 28. 06. 2017. u 16:33 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od početka lipnja, ruski gradovi Tomsk i Novosibirsk doživljavaju ''leptirokalipsu'' - veliki broj leptira glogovca ''napao'' je sibirske oblasti. Ima ih toliko mnogo da se zemlja skoro trese.

Leptir glogovac je veliki leptir, a njegovo latinsko ime je Aporia crataegus. On ima zaobljena bijela krila s jasnim crnim venama i obično se hrani plodovima divlje trešnje i jabuke. Ta vrsta je uobičajena u Europi, Aziji i Severnoj Americi, ali je izumrla u Velikoj Britaniji i sjevernoj Skandinaviji, migrira u Nizozemsku i povlači se iz Francuske.

Bezbroj leptira izvršilo je invaziju na sibirske gradove. Oduševljeni građani prave stotine fotografija i video-snimki koji prikazuju ogromne kolonije tih insekata, piše Sputnik.

Međutim, stručnjaci u tome ne vide nikakvu anomaliju.

''U ljeto 2016. godine broj leptira bio je značajno manji. Ove godine ih ima puno, a sljedec´e godine c´e ih biti još više'', rekao je lokalnim medijima Vladimir Romanjenko, direktor Odjeljenja za zoologiju beskralješnjaka Tomskog državnog sveučilišta.

''To je uobičajeno za vec´inu insekata. Nekoliko godina ih ima malo manje, a onda njihov broj počne rasti. Trenutno leptir glogovac još nije dostigao svoje normalno izobilje, što je 'O, bože, koliko ih je mnogo'!'', dodao je on.

#??????????2gis #????????2???

Objavu dijeli Anzh (Proselkova) Druzhinina (@anzhorik)Lip 7, 2017 u 6:29 PDT

? ??? ??????? ??? ???????, ??????? ????????? ???? ?????? ??? ???? ? ??????? ??????? ???????? ?? ??????? ?????)

Objavu dijeli Anzh (Proselkova) Druzhinina (@anzhorik)Lip 12, 2017 u 8:54 PDT

? ??? ??? #???????????????? ?? ??????????????

Objavu dijeli ????????? (@ovsyannikova_e)Lip 2, 2017 u 7:45 PDT

Kopirati
Drag cursor here to close