Svjetski putnik

Milić pred Mostarcima protresao prošlost

Lifestyle / Flash | 27. 01. 2016. u 19:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mostar je od onih gradova koji se ne mogu ispričati za dvije i pol minute. Reći – poznajem Mostar, može biti samo uvreda Mostarcima'', rekao je Goran Milić velikan televizijskog novinarstva tijekom tribine 'Kazivanja svjetskog putnika', koja je, u organizaciji magazina "Vedrina" i Međunarodnog centra "Terra", održana u Mostaru.

Milićev domaćin, novinar Ilko Barbarić, rekao je kako pred Mostarcima gost koji može puno reći o svijetu jer je puno svijeta vidio.

Milić je govorio o svijetu i prilikama kakvim ga je on vidio dok je kao sin diplomate, a kasnije kako novinar putovao. Rekao je kako globalizacija svijet čini udobnijim, ali da ta udobnost povlači za sobom brojne nezadovoljnike.

Posebno se Milić osvrnuo na bivšu Jugoslaviju. Rekao je kako se Jugoslavija i vladavina Josipa Broza Tita mora promatrati u etapama.

''Tito je bio hedonist, ali je puo radio i imao je titulu pobjednika u Drugom svjetskom ratu i to mu nitko nije mogao oduzeti'', rekao je Milić i dodao kako je u prvoj etapi, do 1955. Sve bilo loše.

''U prvih deset godina vladavine Ljubičice bijele nitko nije posjetio Jugoslaviju'', rekao je Milić. Dekadu nakon toga obilježili su Nesvrstani i dolazak Hruščova u Beogradu, a nakon toga uslijedile su logične reforme.

No, Milić je istaknuo kako se ne misiju zaboraviti ni tamne strane te da je nekako i išlo do Hrvatskog proljeća nakon čega slijedi vrhunska etapa jugoslavenske ere.

Milić je govorio i o svojim novinarskim dogodovštinama pa je tako spomenuo kako je njegov iznajmljeni automobil eksplodirao u Peruu te označio vojni puč u toj zemlji, a govorio je i o neizostavnom dijelu njegove priče o novinarstvu – YuTelu.

''Narodi, koji su birali samostalnost u svakom spomenu slova J vidjeli su neprijatelja'', rekao je Milić, koji je trenutno na dužnosti direktora programa Al Jazeera Balkans.

Inače,ovo je prva u nizu tribina s Goranom Milićem, koja će pod medijskim pokroviteljstvom portala Bljesak.info gostovati i u drugim gradovima Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close