98 posto ih uginulo

Izvanredna situacija - 261 dupin se nasukao na obalu

Američki CNN objavio je kako su stručnjaci iz Nacionalne uprave za ocean i atmosferu (NOAA) potvrdili da se, u periodu između 1. veljače i 31. svibnja, najmanje 261 kljunasti delfin nasukao na obalu
Lifestyle / Flash | 15. 06. 2019. u 17:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Jato od oko 261 kljunastog dupina, nasukalo se na obalu u Meksičkom zaljevu, točnije između saveznih američkih država Florida i Louisiana, prenosi Anadolija.

Američki CNN objavio je kako su stručnjaci iz Nacionalne uprave za ocean i atmosferu (NOAA) potvrdili da se, u periodu između 1. veljače i 31. svibnja, najmanje 261 kljunasti delfin nasukao na obalu, a 98 posto njih je uginulo.
Stručnjaci NOAA-a, koji su to okarakterizirali izvanrednim slučajem, navode kako je broj uginulih dupina za tri puta veći od ukupnog dosadašnjeg prosjeka.

Navedeno je kako se na koži delfina koji su se nasukali na obalu mogu vidjeti rane koje su najvjerojatnije prouzrokovane uslijed njihovog dodira sa slatkom vodom.

Iako istraživači još uvijek nisu došli do konkretnih uzroka stradanja delfina, pretpostavke su u smjeru da je riječ o padu nivoa soli u oceanu. Još jedan od uzroka navodi se i curenja nafte u Meksičkom zaljevu iz 2010. godine.

Kitovi i dupini nasuču se zbog bolesti, poteškoća pri navigaciji, morskih mijena ili zbog toga što ih proganjaju grabljivci.

Kopirati
Drag cursor here to close