Međunarodni dan planina HPD 'Prenj 1993' obilježava penjanjem na planinu Vran

Planinari vole planinu u svako godišnje doba. Planinarstvo je način i stil života, aktivnost koja život čini ugodnijim i zdravijim
Lifestyle / Flash | 09. 12. 2017. u 12:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Mala planinarska škola/ HPD Prenj 1933

U povodu Međunarodnog dana planina, koji se obilježava 11. prosinca, Hrvatsko planinarsko društvo "Prenj 1933" Mostar u nedjelju, 10. prosinca, organizira penjanje na planinu Vran te upozorava na sve veću ugroženost planskih područja u našoj zemlji.  

''Planinari vole planinu u svako godišnje doba. Planinarstvo je način i stil života, aktivnost koja život čini ugodnijim i zdravijim'', kazao je za Fenu predsjednik HPD "Prenj 1933" Mostar Miroslav Mihalj, naglasivši kako su planine veoma važne za život na Zemlji i jedina područja koja nisu gusto naseljena, a ugodna su za život.

Dodao je kako su planine staništa različitih biljnih i životinjskih vrsta, koje nove generacije poznaju samo s televizije.

Ocijenio je također kako su planinska područja sve ugroženija u cijelom svijetu.

''U našim planinama na djelu je divlja sječa šuma, a uz to je izraženo i probijanje stotina kilometara makadamskih putova, koji dodatno narušavaju prirodni okoliš'', rekao je Mihalj.

Utvrdio je kako šumski požari, krivolov i odlaganje otpada u planinskim područjima postaje 'normalna stvar' te da su to samo neki od izazova s kojima se suočava naše planinsko okruženje.

''Ne čini se ništa u preventivi šumskih požara, tako da je u proteklom desetljeću izgorjelo toliko šume na Prenju da je naša najljepša planina devastirana. Krivolov je desetkovao divokoze i drugu divljač. Svako malo se po društvenim mrežama pojavi slika ubijenog medvjeda, risa, srne itd.'', kazao je Mihalj.

Ističe kako se općine, županije i država trebaju pozabaviti tim problemom i poduzeti određene korake.

 Osim toga, smatra kako su dužne oformiti rendžersku službu, bar u zaštićenim područjima kako bi se zaustavila devastacija prirode.

''Stanovništvo je u malom postotku svjesno koje prirodno bogatstvo i resurse imamo u planinskom području. Volio bih da se promijeni svijest i odnos građana prema planinama i planinarstvu te kada god su u prilici, da pohode planine i uživaju u planinarskom okruženju'', poručio je predsjednik HPD-a "Prenj 1933" Mostar.

 Inače, Međunarodni dan planina – 11. prosinca proglasila je opća skupština UN-a, nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala na potrebu stalnog osvješćivanja golemog značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

Kopirati
Drag cursor here to close