Izviđači

Međunarodni dan planete Zemlje obilježen na Boračkom jezeru

Sudjelovalo je više od 110 djece i mladih iz Zenice i drugih gradova Bosne i Hercegovine.
Lifestyle / Flash | 22. 04. 2019. u 19:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni dan planete Zemlje obilježen je u nedjelju na Boračkom jezeru u projektu Staza zdravlja, priopćio je Savez izviđača iz Zenice.

Sudjelovalo je više od 110 djece i mladih iz Zenice i drugih gradova Bosne i Hercegovine.

Riječ je o drugoj aktivnosti u tom projektu, u organizaciji Saveza izviđača grada Zenice, podržanoj od Federalnog ministarstva zdravstva.

Na Boračkom jezeru su realizirane aktivnosti 'Zdrav okoliš, zdravi mi', 'Razonodom i kretanjem do zdravlja' i 'Čaša puna zdravlja'.

Djeca i mladi su imali priliku učiti o značaju tjelesne aktivnosti i zdrave ishrane, čuvanja okoliša i boravka u prirodi za njihov zdrav rast i razvoj.

Održani su akcija čišćenja zeničkog izviđačkog kampa, potom šetnja i predavanje o prirodnom okolišu izletišta Boračko jezero, posjeta Ergeli i upoznavanje sa značajem jahanja konja po zdravlje.

Izviđačka organizacija aktivnostima u ovom projektu nastoji naglasiti nemjerljiv značaj fizičke aktivnosti i zdrave ishrane za rast i razvoj djece i mladih, s naročitim naglaskom na boravak u prirodi.

Cjelokupni cilj projekta je promocija zdravlja i prevencija bolesti kod djece i mladih Bosne i Hercegovine putem fizičke aktivnosti i zdrave ishrane.

Aktivnost se realizira u projektu 'Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u Bosni i Hercegovini' pri Federalnom ministarstvu zdravstva, financiranom od Švicarske agencije za razvoj i suradnju (SDC), u kooperaciji sa Svjetskom bankom koja pruža tehničku pomoć pri realizaciji.

Aktivnosti su predviđene za period od travnja do kraja lipnja 2019. godine te će u narednom periodu Savez izviđača grada Zenice organizirati još nekoliko aktivnosti u projektu Staza zdravlja.

Kopirati
Drag cursor here to close