20. studenog

Međunarodni dan djeteta: Poštujemo li dječja prava?

Generalna skupština UN-a je 20. studenog 1959. godine usvojila "Deklaraciju o pravima djeteta", a 1989. godine "Konvenciju o pravima djeteta".
Lifestyle / Flash | 20. 11. 2018. u 10:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni dan djeteta koji je potaknula Organizacija Ujedinjenih naroda (UN) obilježava se od 20. studenog 1989. godine u cijelom svijetu s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece. 

Generalna skupština UN-a je 20. studenog 1959. godine usvojila "Deklaraciju o pravima djeteta", a 1989. godine "Konvenciju o pravima djeteta". 

UN-ova Konvencija o pravima djeteta sadržana je u Aneksu I Daytonskog mirovnog sporazuma te kao ostale konvencije koje je BiH ratificirala ima prioritet u primjeni u odnosu na domaće zakonodavstvo. 

Obilježavanje 20. studenog ima za cilj da podsjeti i senzibilirati javnost na poštivanje dječjih prava i potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije, te da skrene pažnju na neophodnost stavljanja interesa djeteta u prvi plan, kod kreiranja i provođenja svih aktivnosti, koje se tiču djece, bez obzira na to da li ih pprovode javne ili privatne institucije za socijalnu zaštitu, sudovi, administrativni organi ili zakonodavna tijela. 

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je svjesno značaja i uloge pravosuđa u procesu jačanja položaja djece u BiH, posebno u segmentu unapređenja mehanizama zaštite djece i jačanja svijesti, radi sprečavanja i suzbijanja nasilja nad djecom, s posebnim naglaskom na ranjive kategorije djece. 

Stoga će VSTV BiH u narednom periodu putem Projekta “Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudaca i tužitelja u BiH – druga faza“ kojeg financira Vlada Švedske pristupiti realizaciji aktivnosti koje za cilj imaju pružanje podrške djeci u ostvarivanju njihovih prava, pristupa pravosuđu i kontaktu sa sudovima. 

Projektne aktivnosti u tom domenu će biti usmjerene i na profesionalizaciju sudskog osoblja i razvijanje ujednačenog nivoa sudskih usluga, pri radu s ovom ranjivom grupom. Kroz specijalno kreirane edukacije, posebna pažnja će biti posvećena unapređenju komunikacije i postupanja nositelja pravosudnih funkcija sa djecom, korisnicima sudova. 

Također će se provesti sveobuhvatna analiza o položaju djece u sistemu građanskog i kaznenog pravosuđa, kao i o postojećem stupnju ostvarivanja prava djece pred sudovima u BiH, te će se izraditi preporuke za unapređenje, priopćeno je iz VSTVBiH.


Kopirati
Drag cursor here to close