Brinu za pacijente

Medicinsku sestru i tehničara treba prepoznati kao punopravnog člana tima

Lifestyle / Flash | 12. 05. 2017. u 13:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Udruženja medicinskih sestara i tehničara (UMST) Federacije BiH Hanka Redžić ističe važnost posla koji obavljaju medicinske sestre i tehničari, ali da nisu dovoljno vrednovani u odnosu na to niti prepoznati u svim sistemima.

''Medicinsku sestru i tehničara treba prepoznati kao punopravnog člana tima u brizi za pacijente jer oni su najbliži pacijentu, na neki način su mu i utjeha. Na medicinskim sestrama i tehničarima ipak se sve više slamaju reforme zdravstva koje su, manje ili više, uspješne'', kazala je Redžić Feni na Međunarodni dan sestrinstva.

Svjesna je i činjenice da u potrazi za boljim uvjetima za život među ostalima i medicinske sestre i tehničari odlaze u inozemstvo, a misli da je umnogome razlog za to hiperprodukcija kadra o čemu s trebalo ranije voditi računa.

''Ustanove koje se bave školovanjem medicinskog kadra trebaju raditi u suradnji s tržištem rada'', kazala je.

Redžić je zaposlena u UKC Tuzla, ustanovi u kojoj je, kako je kazala, među prvima „prepoznata“ visoko obrazovana medicinska sestra i vrednovana.

Predstavnici Udruženja medicinskih sestara i tehničara FBiH pnazočit će različitim događajima kojima će širom FBiH danas biti obilježen Međunarodni dan sestrinstva, a bit će i na svečanosti koju Komora medicinskih sestara i tehničara KS-a organizira večeras u Sarajevu.

Medicinske sestre svijeta obilježavaju 12. svibanj u spomen na rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva. Ona je inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih, te 1860. godine u Londonu otvorila prvu školu za medicinske sestre.

Kopirati
Drag cursor here to close