Prijedlog EFJ-a

Marshallovim planom pomoći medijima

Prema riječima Mogens Blicher Bjerregårda, ta pomoć bi se trebala dodjeljivati samo onim medijima koji nisu otpuštali svoje novinare niti obustavili angažman freelancera
Lifestyle / Flash | 23. 04. 2020. u 18:35 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na poziv europskog komesara za unutarnje tržište Thierry Bretona, predsjednik Europske federacije novinara Mogens Blicher Bjerregård sudjelovao je u online sastanku na kojem je razgovarano o pomoći medijima u Europi za vrijeme financijske krize nastale zbog pandemije koronavirusa, te načinima na koje bi EU mogla doprinijeti u potpori medijima.

Pored predsjednika EFJ, u sastanku su sudjelovali i čelnici najvećih europskih izdavačkih organizacija (ENPA, NME, EMMA, komercijalni radio itd.)

Predsjednik EFJ ovom prilikom iznio je nekoliko prijedloga za pomoć medijima, među kojima je i preporzuka državama članicama EU da uvedu nultu stopu poreza za novinarske produkcije.

Europska federacija novinara predložila je i donošenje Marshallovog plana za medije s direktnom potporom medijima koji se suočavaju s gubitkom prihoda od oglašavanja, a to se posebno odnosi na lokalne medije kojima prijeti gašenje.

Prema riječima Mogens Blicher Bjerregårda, ta pomoć bi se trebala dodjeljivati samo onim medijima koji nisu otpuštali svoje novinare niti obustavili angažman freelancera. Start-upovi u kojima sudjeluju freelanceri također trebaju biti podržani, predlažu iz EFJ.

Jedna od ideja koja je ranije iznesena na sastanku s Verom Jourovom je da direktna financijska potpora privatnom sektoru treba uključivati vaučere za oglašavanje u privatnim profesionalnim medijima, kao da se svim mladim građanima EU omoguće vaučeri za pretplatu na printane ili internetske medije.

Europske države bi također trebale uključiti freelancere u planove za potporu nezaposlenima nastale tijekom krize izazvane pandemijom.

Svi ovi mehanizmi potpore trebaju imati dugoročnu perspektivu, istakao je na kraju predsjednik EFJ. Dogovoreno je da će u narednim tjednima navedeni prijedlozi biti detaljno razmotreni kako bi se došlo do zajedničke strategije.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close