Nemogući poduhvat

Markus Eder ekstremni skijaški spust počeo u Švicarskoj, a završio ga u Italiji

Za Markusa Edera, talijanskog skijaša slobodnim stilom, nemogući poduhvati na ekstremnim planinskim padinama širom svijeta nisu nepoznanica.
Lifestyle / Flash | 08. 11. 2021. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski freestyle skijaš Markus Eder ostvario je nesvakidašnji podvig, spustivši se na skijama od planinskog vrha u Zermattu (Švicarske Alpe) do zimovališta u Klausbergu (Italija). Na svom putu je skijao strmim snježnim padinama, po glečerima, kroz pećinu, dvorac i muzej, a sve je zabilježio u videu „The Ultimate Run“.

 Foto:PR / Talijanski freestyle skijaš Markus Eder

Za Markusa Edera, talijanskog skijaša slobodnim stilom, nemogući poduhvati na ekstremnim planinskim padinama širom svijeta nisu nepoznanica. Prvak Svjetskog freeride prvenstva 2019 na skijama se spustio od vrha u Zermattu (Švicarska) do doline u Klausbergu (Italija).

„The Ultimate Run“ (ultimativni spust) je počeo na vrhovima Zermatta, na kojima je zbog visine kisik razrijeđen. Talijan je krenuo s bijelih prostranstava netaknutog snijega, prošao između snježnih blokova veličine autobusa i ledenih litica, te kroz pećinu ispod glečera, da bi stigao do zimovališta Klausberg u svom rodnom kraju.

 Foto:PR / The Ultimate Run je počeo na vrhovima Zermatta
 
Ovaj sudionik Olimpijskih igara 2014 je tijekom svog spusta skijao po prhkom snijegu i stazama u Alpama, ostavljajući za sobom trag u netaknutom bijelom beskraju, s prijateljima uživao u freestyle vožnji u snježnom parku, prije nego se vratio na svježi snijeg i na skijama obišao bijelim pokrivačem ogrnuti dvorac Taufer i muzej rudarstva.

Na projektu „The Ultimate Run“ radio je više od dvije godine, kako bi u djelo proveo spust o kojem je maštao još od 2015. godine. Samo snimanje trajalo je 90 dana.

 Foto:PR / Markus Eder skijao po prhkom snijegu i stazama u Alpama,

Zahvaljujući lakoći kojom skija, izvodi nevjerojatna trikove i savladava teške i opasne terene, njegov poduhvat u konačnom videu može se činiti jednostavnim. No, nedvojbeno najsvestraniji skijaš na planeti za njegovu realizaciju morao je na novu razinu podići svoje vještine u svim aspektima suvremenog skijanja slobodnim stilom.

  Foto:PR / Eder se proslavio na natjecanju Nine Knights 2010

Eder se proslavio na natjecanju Nine Knights 2010, da bi kasnije s discipline slopestyle prešao na freeride, te bio zvijezda skijaških filmova „Days of My Youth“, „Fade To Winter“ i „Ruin and Rose“.

 Foto:PR / Eder je uzeo odmor od snimanja filmova da bi nastupao u Svjetskom freeride prvenstvu

Talijan, koji govori tri jezika, uzeo je odmor od snimanja filmova da bi nastupao u Svjetskom freeride prvenstvu. U svojoj debitantskoj sezoni 2018 bio je drugi u ukupnom poretku, da bi 2019. godine zahvaljujući pobjedama u Hakubi i Fieberbrunnu osvojio titulu prvaka s ogromnih 8700 bodova.

 

Kopirati
Drag cursor here to close