Dečki, pomanje

Marica nije dobra za spermu

Lifestyle / Flash | 09. 02. 2017. u 07:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studija objavljena u časopisu Human Reproduction otkrila je kako marihuana može izazvati abnormalnosti spermija i ugroziti mušku plodnost. U najvećoj studiji te vrste, istraživači su proučavali uzorke 1.970 muškaraca iz različitih klinika za plodnost u Velikoj Britaniji.

Istraživali su kako pušenje i alkohol, kao i drugi faktori povezani sa stilom života, poput težine, medicinskih kartona, pa čak i donjeg rublja koje nose, utječu na kvalitetu sperme.

"Marihuana nas nije uopće zanimala. Pokušavali smo odrediti koji su najveći rizici koji utječu na kvalitetu sperme. 'Prikupili' smo muškarce koji su nam dali svoje uzorke i dopustili da proučimo i njihov stil života. Puše li marihuanu bilo je samo jedno od postavljenih pitanja", rekao je Alan Pacey sa sveučilišta Sheffield, a prenosi RTL.

Zbog toga su rezultati istraživanja i toliko iznenađujući: marihuana je jedina 'navika' povezana s morfoloških osobinama spermija - to jest spermijima neobičnih oblika i veličine.1.652 muškarca imali su "normalne" uzorke sperme, što znači da je više od 4 posto spermija imao pravi oblik i veličinu. Preostali muškarci imali su abnormalnosti sperme.

Istraživači su otkrili i da je puno veća šansa za takve rezultate bila ako su konzumirali marihuanu unutar tri mjeseca prije ejakulacije. I dok namjera istraživanja nije bila otkriti kako pušenje marihuane utječe na oblik spermija, pokazalo se kako ona ipak mijenja proces proizvodnje spermija.

Kopirati
Drag cursor here to close