Nikad nije kasno

Malo statistike: Najstariji "mladoženja" u BiH imao 83 godine, "mlada" godinu manje

Lifestyle / Flash | 19. 12. 2015. u 11:29 Sa.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj se u prosjeku na tisuću stanovnika zaključuju četiri nova braka.

Iako od 2007. godine datira trend smanjenja broja zaključenih brakova u ovom bh.entitetu, ipak je u 2014. godini došlo do evidentnog porasta u odnosu na 2013., podaci su entitetskog Zavoda za statistiku, navedeni u godišnjaku ''Ovo je RS''.

Najstariji ''mladoženja'' u 2014. godini imao je 83 godine, a ''nevjesta'' 82 godine, dok je najmlađi mladoženja koji je zaključio brak imao 15 godina, a toliko je imala i najmlađa nevjesta.

Prosječna starost nevjeste prilikom zaključenja braka u RS je 28,2, dok prvi brak u
prosjeku žene zaključuju s 26,7 godina.

Istovremeno, prosječna starost mukaraca prilikom zaključenja braka je 31,7 godina, a prvi brak mladoženje u prosjeku sklapaju s 30,1 godina.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u RS je prošle godine bila 26,9 godina, te je u odnosu na godinu ranije, prosječna starost zadržana skoro na istom nivou.

Statističari konstatiraju da podaci ukazuju na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da starosna granica prilikom rađanja djece raste.

U posljednjem razdoblju, kada su u pitanju živorođena djeca, posmatrajući prosjek od pet godina, u braku se rađa oko 82 posto djece.

Kopirati
Drag cursor here to close