Dan narcisa

Maligna oboljenja ne smiju biti tabu tema

Lifestyle / Flash | 16. 03. 2016. u 11:22 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manifestacija "Jedan narcis za jedan život", kojom se upozorava na podizanje svijesti o karcinomu, održana je danas u Mostaru.

Manifestaciju je organizirala Udruga građana za maligna oboljenja dojke i ostala maligna oboljenja kod žena "Novi pogled" Mostar, kako bi se ukazalo na važnost preventivnih pregleda i potaklo na veću brigu i odgovornost za vlastito zdravlje.

''Naša udruga 13 put zaredom organizira ovu tradicionalnu manifestaciju, te svake godine šaljemo poruku da nismo tu samo radi nas oboljelih žena nego i radi zdravih žena da im ukažemo da je karcinom dojke javno zdravstveni problem. Trudimo se podići svijest i educirati građane i građanke da postanu odgovorni prema zdravlju, da idu na redovite ultrazvučne, mamografske i ginekološke preglede, jer smo zemlja koja nema nijedan program prevencije, imamo malte ne bolesnu naciju. Kada odete na odjel mostarske onkologije, puno je onkologa koji nemaju više snage da se posvete pacijentima, koliki je pritisak oboljelih'', rekla je predsjednica Udruge "Novi pogled" Maje Memić.

Treba javno pričati

Memić je istaknula kako Novi pogled svojim aktivnostima umnogome doprinosi da se o karcinomu dojke javno priča te da taj karcinom, kao i druga maligna oboljenja ne smiju biti tabu tema jer "ako se javno priča o malignitetima onda ima nekog pomaka i u zdravstvu i u rješenju problema na koje nailaze onkološki pacijenti".

Što se tiče programa prevencije, Memić je navela kako se na tom polju ništa se nije pomaklo, pokrenuta je inicijativa s četiri partnerska udruženja, koja traži da se novcem od trošarina duhanskih proizvoda, dio sredstava preusmjeri za kvalitetan tretman onkoloških pacijenata.
Što se tiče problema citostatika, Memić kaže kako je uvijek ista priča, nestašica na početku i kraju godine.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, koji je otvorio današnju manifestaciju, kazao je da je karcinom dojke najčešći karcinom kod žena te da je on jednim dijelom i preventibilan, odnosno ako se otkrije na vrijeme onda su rezultati liječenja ohrabrujući.

''Upravo s tom idejom se već dugi niz godina članice "Novog pogleda" organiziraju ovaj događaj kako bi sve nas skupa podsjetile na potrebu organiziranja preventivne mamografije kao programa koji bi mogao pomoći ženama da se bolest otkrije što ranije'', kazao je Pehar.

Dodao je kako je broj oboljelih žena od karcinoma dojke u porastu te da to nije samo trend u FBiH nego i u svijetu.

Preventivni pregledi

''Činjenica je da se preventivnim mamografskim pregledima bolest može otkriti u ranijoj fazi tako da je postotak preživljenja kod ove teške i opasne bolesti znatno veći nego prijašnjih desetljeća i to je ono čemu težimo'', kazao je Pehar.

Danijela Hodžić, koja se s opakom bolešću bori već četiri godine, za medije je rekla kako je poslije prve operacije imala kemoterapije, te da se sada super osjeća.

''Teško je kada netko kaže da bolujete od bolesti koju većinom gledate na televiziji. Da nisam imala podršku obitelji ja ne znam kako bi preživjela ovo sve, ali prvo neke stvari moramo raščistiti sami, a to je da se izborimo s tim i da živimo život i borimo se, jer prvo živim za sebe, tek onda za obitelj'', rekla je Danijela.

Manifestacija je održana uz podršku volontera iz Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica, Srednje medicinske škole iz Sjevernog logora te članica Udruge "Novi pogled".

U zabavnom dijelu programa nastupili su Plesni studio "B- Dance" i Športski plesni klub "Zrinjski".

Kopirati
Drag cursor here to close