Ugodan boravak

Mali balkon - idealan za uživanje na otvorenom

Urediti mali balkon doista nije nimalo jednostavan zadatak, ali svakako nije ni nemoguć.
Lifestyle / Flash | 19. 04. 2020. u 16:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Inmagazin / Idealni komadi i detalji za boravak na otvorenom

Među neprocjenjive trenutke u svome domu mnogi bi naveli ispijanje jutarnje kavice ili nekog hladnog napitka navečer na svome balkonu ili terasi. Život u gradu, prepun obaveza i boravak uglavnom u zatvorenom prostoru, nedovoljno kretanja i suživota s prirodom čini ovaj dio našega doma pravom dragocjenosti. Pa makar to doista bio mali balkon. Kada početkom proljeća zatopli, obožavamo boraviti u svom eksterijeru sve do kasne jeseni, naročito ako smo uložili trud u njegovo uređenje.

Foto: Inmagazin / Idealni komadi i detalji za boravak na otvorenom

Namještaj, detalji, zelenilo... sve to čini vrijeme provedeno na balkonu ugodnijim i ljepšim. Najveći problem, pored financija, u uređenju balkona predstavlja nam njegova površina koja je u većini slučajeva vrlo skromna. Urediti mali balkon doista nije nimalo jednostavan zadatak, ali svakako nije ni nemoguć.

Foto: Inmagazin / Idealni komadi i detalji za boravak na otvorenom

Jednostavan dizajn

Mali prostori općenito, pa tako i mali balkon, ne vole puno namještaja i detalja kao ni glomazne komade koji k tome imaju ekstravagantan dizajn. Jednostavni oblici nenaglašenih linija i volumena idealni su za male balkone.

Foto: Inmagazin / Idealni komadi i detalji za boravak na otvorenom

Bitno je odabrati pravi oblik stola jer on znatno može uštedjeti na prostoru i stvoriti dojam prostornosti te olakšati kretanje. Kvadratni oblik stola je bolja ideja od pravokutnog, kao i okrugli. No, to ne znači da morate odustati od pravokutnog oblika – znatno ćete uštedjeti ako ga prislonite uza zid ili ogradu ili odaberete uski i izduženi oblik, koji stvara originalan dojam šanka. Imajte u vidu da postoje brojni stolovi koji se mogu razvući, čime ih možete prilagođavati trenutnim potrebama.

Foto: Inmagazin / Idealni komadi i detalji za boravak na otvorenom

Mnogima su stolice s naslonom i širokim, dubokim sjedištem prvi izbor jer izgledaju udobnije, no, zbog skučene kvadrature valjalo bi ih izbjegavati. Na sjedišta uvijek možete staviti meke i udobne jastuke s visokim naslonom, a za potrebe guštanja nabaviti stropnu ljuljačku. Nju ćete lako moći skinuti kada na balkonu postane tijesno.

Sklopivi namještaj

Često nam balkon, kada završi sezona na otvorenom, služi kao mini hladnjak, mjesto za odlaganje stvari iz stana, koje nam ne trebaju tijekom zime. No, kamo s namještajem? Rješenje je u sklopivim komadima, koje možete maknuti i koji vam mogu koristiti u domu, kada dođu gosti ili vam može poslužiti kao polica za stvari – odjeću, biljke, knjige…

Foto: Inmagazin / Idealni komadi i detalji za boravak na otvorenom

Istovremeno ste time riješili i problem malog balkona tijekom proljeća i ljeta. Sklopivi namještaj idealan je za male balkone. Ili, ako već imate postojeći namještaj, a treba vam povremeno sjedalo viška, uvijek možete nabaviti sklopive stolice. Nepostojanje mjesta za njih možete riješiti tako da ih, kada ih ne koristite, objesite na zid.

I stolovi mogu biti sklopivi, a najjednostavnije rješenje su oni modeli koji su pričvršćeni za ogradu balkona ili na zid. Kada nisu u funkciji, možete ih “pustiti” okomito niz površinu – ogradu ili zid. Umjesto stola s nožicama, postoje modeli ploča koje se pričvrste za ogradu balkona te imaju ulogu stola.

Ekonomične tegle

Što je balkon bez zelenila? Neki upravo zato vole boraviti na svome balkonu, kako bi uživali u svježini zelenila, šarenim laticama i mirisima pa samo jedna ili dvije tegle nisu dovoljne. Kako je na maloj površini teško naći mjesta za više tegli, predlažemo one koje ćete umjesto na pod, staviti na ogradu. Ako imate žardinjere, okrenite ih s vanjske strane balkona jer će okrenute prema unutra zauzimati dragocjeni prostor.

Foto: Inmagazin / Idealni komadi i detalji za boravak na otvorenom

Žardinjere su dobro rješenje jer su izdužene, u njih možete posaditi više različitih biljki i zadovoljiti svoje želje za bujnim zelenilom. Isto tako, žardinjere velikih dimenzija mogu poslužiti kao mini vrt.

Foto: Inmagazin / Idealni komadi i detalji za boravak na otvorenom

Iskorištavanje zida

Ponekad je nemoguće realizirati sve svoje ideje na malom balkonu upravo jer sve ne stane na njega. Pored osnovnih komada namještaja – stola i stolica teško je naći mjesto za bilje i detalje. Tada je rješenje strop i – zid. Na strop možete pričvrstiti viseće tegle, a njihova solidna dužina olakšat će vam svakodnevno zalijevanja i nećete trebati ljestve za to.

Foto: Inmagazin / Idealni komadi i detalji za boravak na otvorenom

Druga opcija, zid, sve je popularnija i to porastom vertikalnih gradskih vrtova. Dovoljno je imati policu, panel ili rešetku koje ćete pričvrstiti na zid i na njih objesiti tegle, žardinjere… Vertikalni cvjetnjaci i povrtnjaci, osim što su korisni, vrlo su atraktivni te u nedostatku prostora, mogu biti jedina, ali i vrlo efektna dekoracija. Pored ovakve vertikalne sadnje, razmislite i o sadnji puzavaca jer izgledaju bogato, a ne zauzimaju puno prostora te daju balkonu određenu dimenziju.

Multifunkcionalni komadi

Manji ili veći komadi namještaja koji imaju više funkcija veliki su saveznici malih balkona. U to se možete uvjeriti na primjeru klupe koja je ujedno, kada zatreba i mali stolić na koji možete odložiti piće i druge stvari. Klupe, kako kutne, tako i one obične, su inače komadi koje trebate imati u vidu kada uređujete mali balkon jer su vrlo ekonomične. Naime, zauzimaju manje prostora od stolica, a na njima može sjediti više osoba.

Foto: Inmagazin / Idealni komadi i detalji za boravak na otvorenom

Istovremeno, klupe mogu biti izvrstan prostor za skladištenje – ispod sjedišta možete odlagati jastuke, opremu za vrtlarenje, tegle, zimsku obuću… Pored klupa, višenamjenski komadi namještaja mogu biti kutije za odlaganje jastuka, koje, kada se zatvore, imaju ulogu police za cvijeće ili klub stolića. Također, ladičari u kojima držite sitnice za balkon, mogu poslužiti kao klub stolići te taburei, koje ćete posuditi iz dnevnog boravka.

Detalji & dekoracije

Dizajneri preporučuju da na malom balkonu ne držite stvari koje trenutno nemaju funkciju – tako ga zatrpavate nepotrebnim stvarima pa izgleda neuredno i kvari se opći estetski dojam. Dakle, samo neophodne stvari! I naravno, pokoja dekoracija… To mogu, kao što smo naveli, biti elementi koji već imaju funkciju, poput zaljevača za cvijeće ili pak vertikalnog zelenog zida, ali možete taj zid iskoristiti i za lampice. One izvrsno izgledaju na balkonskoj ogradi te prozorskoj klupici, kombinirane s teglicama.

Foto: Inmagazin / Idealni komadi i detalji za boravak na otvorenom

Ako niste za opciju da cijeli zid bude u zelenilu, možete postaviti nekoliko mini polica i na njih smjestiti tegle. Ili ih jednostavno objesiti na kukice koje ste prethodno zabili u zid.

Druge atraktivne dekoracije, koje su k tome još u trendu su lampioni, krletke, fenjeri i svijeće pa svakako razmislite o njima, kao i tepihu koji će unijeti toplinu i atmosferu doma, prenosi portal In dizajn.

Kopirati
Drag cursor here to close