Mogući ekstremi

Majstorović najavio snijeg u svibnju

Prošla godina bila je hladnija u odnosu na ovu, a na globalnoj razini po temperaturi je bila na trećem mjestu, ali su zato 2015. i 2016. godine bile najtoplije.
Lifestyle / Flash | 06. 03. 2018. u 09:34 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zbog klimatskih promjena koje su evidentirane mogući su ekstremi, pa i snijeg u svibnju. Kada spominjem ekstreme prije nekoliko godina bili smo svjedoci velikih poplava u BiH i u regiji, a nakon toga i suše. Prošla godina bila je hladnija u odnosu na ovu, a na globalnoj razini po temperaturi je bila na trećem mjestu, ali su zato 2015. i 2016. godine bile najtoplije'', rekao je za Večernji list Željko Majstorović, umirovljeni meteorolog.

Majstorović  je rekao kako je prije samo tjedan, odnosno osam dana bilo je prognozirano kako će već ovih dana biti snijega. No, u ovom trenutku možemo konstatirati kako nije tako.

''Naime, podsjetio bih kako trenutačno iznad Europe traje snažna borba “titana”, a riječ je o dvjema velikim frontama. Ona hladna dolazi sa sjeverozapada, a južna, topla iz Afrike i njihov sukob trenutačno traje između Slovenije i Austrije. Upravo zbog toga došlo je do promjene meteorološke prognoze. Podsjećam, prognoziran je snijeg, ali ova južna fronta se još uvijek ne da, tako da će sljedećih dana temperatura polako padati, bit će tu i kiše i sunca, svega pomalo, dosta promjenljivog vremena nas očekuje. Svemu tome uzrok su borbe tih jakih struja'', rekao je Majstorović.

Kopirati
Drag cursor here to close