Ornitolozi

Mađari traže svoje ptice u Hutovu blatu

''Mi smo prstenovali ptice u Mađarskoj i Vojvodini i sada nam je cilj uhvatiti iste ptice, da vidimo gdje one migriraju, gdje zimuju'', ističu Mađari.
Lifestyle / Flash | 31. 10. 2019. u 15:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon prvog prstenovanja ptica u Parku prirode Hutovo blato s oznakom BiH, u kolovozu i rujnu, ovih dana tim poslom bave se prstenovači iz Mađarske i Vojvodine.

Među njima je i Ferante Sekelj, student agronomije na mađarskom fakultetu u Senti, koji o boravku mađarskih prstenovača za Radiopostaju Čapljina kaže:

''Idemo postavljati mreža, to je uobičajeni dnevni posao. Prioritet su nam ptice u migraciji. Mi smo prstenovali ptice u Mađarskoj i Vojvodini i sada nam je cilj uhvatiti iste ptice, da vidimo gdje one migriraju, gdje zimuju. To je za nas jako važno. Uhvatili smo primjerke iz familije akrocefalus, za nas je to interesantna vrsta, jer one ne idu na zimovanje u Afriku nego ostaju negdje uz Jadran. Naš je cilj utvrditi ostaju li i ovdje“, kaže Sekelj.

Naglašava kako je ''mjesto je super''.

''Jako nam se sviđa, ima sve što nam treba, jako smo zadovoljni, očekujemo uspješan završetak projekta'' ističe.

Josip Vekić, voditelj Službe zaštite JP ''Hutovo blato'', boravak i rad prstenovača iz Mađarske i Vojvodine smatra još jednim vidom afirmacije Hutovog blata, njegove biološke raznolikosti i ekološke vrijednosti.

Kopirati
Drag cursor here to close