Prikazivanje rodnog identiteta

Mađarski LGBTQ zakon poremetio plan EU samita

Mađarska odbacuje sve kritike.
Lifestyle / Flash | 24. 06. 2021. u 11:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi mađarski zakon kojim se zabranjuje “prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti” mlađima od 18 godina, mogao bi zasjeniti samit europskih čelnika u četvrtak i petak, u čijem su fokusu trebala biti vanjskopolitička pitanja odnosa prema Rusiji i Turskoj.

Geopolitički ton sastanka u Bruxellesu unaprijed je zadan time što je šef UN-a Antonio Guterres u četvrtak na produženom radnom ručku s čelnicima EU-a s kojima bi trebao razgovarati o nizu vanjskopolitičkih tema.

Važna rasprava

Međutim, neimenovani europski dužnosnik kazao da je rasprava o mađarskom zakonu postala "prilično važna" te da će to pitanje vjerojatno biti postavljeno na prvoj radnoj večeri.

To je pitanje ovog tjedna gurnuto u prvi plan politike EU-a nakon što je UEFA odbila plan grada Münchena da svoj stadion osvijetli u duginim bojama za utakmicu Njemačke i Mađarske u srijedu.

Grad je pak umjesto toga duginim bojama ukrasio brojne spomenike, uključujući jedan pored stadiona, dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio žaljenje zbog odluke UEFA-e.

Mađarski desni premijer Viktor Orban, dugogodišnja noćna mora Bruxellesa zbog društveno konzervativnih politika, za koje EU smatra da potkopavaju europske demokratske norme, može očekivati hladni doček na samitu.

Njemačka je kancelarka Angela Merkel nazvala zakon "pogrešnim", dok je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila da je to "sramota" kojom se krše temeljne europske vrijednosti.

"Zakon jasno diskriminira ljude na temelju njihove seksualne orijentacije", poručila je Von der Leyen.

Hrvatska nije potpisala

Više od pola članica EU-a, uključujući četiri najveće (Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska), potpisalo je zajedničku deklaraciju kojom se izražava "velika zabrinutost" zbog mađarskog zakona i poziva se Komisija da djeluje.

Hrvatska nije među njima. Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je prije dva dana da deklaracija protiv Mađarske unosi nemir među članice i ne pridonosi jedinstvu Unije.

Predsjednik parlamenta David Sassoli zatražio je pismom od Komisije da odmah aktivira mehanizam kojim se uvjetuje korištenje sredstava iz europskog fonda za oporavak poštivanjem vladavine prava.

Mađarska odbacuje sve kritike.

Orbanova je vlada u srijedu optužila Von der Leyen za "lažne optužbe" i "pristrano političko mišljenje"

Mađarska vlada ističe da se zakonom "štite prava djece" te da nije diskriminatoran.

Visoki europski dužnosnik kazao je: "S Mađarskom je ovo možda najgora (situacija), da budem iskren, koju sam osobno vidio".

"Ali u prošlosti je i on (Orban) napravio korak natrag u odnosu na zakonodavstvo koje je predložila vlada. Nadajmo se da će i ovo brzo biti uklonjeno", dodao je, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close