Radi zdravlja

Mađari ukidaju zimsko računanje vremena?

Lifestyle / Flash | 16. 11. 2016. u 15:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komitet mađarskog parlamenta dao je preliminarno, jednoglasno odobrenje da Mađarska ostane na ljetnom računanju vremena preko cijele godine.

Nacrt zakona predao je zastupnik iz stranke krajnje desnice Jobik, Lajoš Kepli. O nacrtu se sada može voditi diskusija u punom sazivu parlamenta.

Kepli ističe da bi odustajanje od pomjeranja kazaljki na satu dva puta godišnje poboljšalo mentalno zdravlje Mađara i ojačalo produktivnost.

Smatra da, pošto je Mađarska u srednjoeuropskoj vremenskoj zoni kao i veći dio kontinentalne Europe, utjecaj promjene vremena je nepopularniji u toj zemlji nego u ostalim državama zapadnog dijela starog kontinenta.

Pomicanje kazaljki ne događa se u svim državama svijeta, niti se kod onih koji miču kazaljke događa u isto vrijeme. Rusija, Bjelorusija i Ukrajina ukinule su praksu pomicanja kazaljki, a Dmitrij Medvedev tu je odluku objasnio dobrom za zdravlje stanovništva.

Inače, prije svega, sat se pomiče zbog uštede energije, odnosno da dnevne poslove prilagodimo dnevnim poslovima. Međutim, u posljednje vrijeme javlja se sve više zagovornika odustajanje od ove prakse, jer ona navodno stresno djeluje na ljude, ali i životinje.

Jedna američka studija pokazala je da pomicanje kazaljke jedan sat unaprijed i gubitak jednog sata sna povećava do 25 posto rizik od srčanog udara idućega ponedjeljka u odnosu na ostale ponedjeljke u godini. S druge strane, rizik od srčanog udara smanjuje se za 21 posto prvoga utorka nakon što se sat vrati na standardno vrijeme i ljudi spavaju sat vremena dulje.

Kopirati
Drag cursor here to close